De eerste jaren dat Martin Vossebeld (58) uit Borne de progressieve zenuwziekte multiple sclerose had, waren heftig. Binnenshuis kon hij nog lopen met een stok, buitenshuis moest hij ‘iets’ hebben om langere afstanden af te leggen. Hij ontwikkelde die oplossing zelf: de Joiny.
“Toen mijn rechterbeen verlamd raakte, wist ik dat ik een hulpmiddel nodig had om buiten mobiel te blijven,” blikt Martin terug. “Ik ging me erin verdiepen en een scootmobiel was de enige oplossing, maar voor mij voelde dat niet goed. Daar wilde ik (nog) niet aan. Voor veel mensen is een scootmobiel een prima oplossing, maar in deze fase van mijn ziekte vond ik dat voor mij nog niet nodig. Na een jaar twijfelen moest ik de knoop toch doorhakken: er was geen alternatief. Maar toen er een leverancier langskwam met een vrachtwagen vol scootmobielen en hij de klep opende, was dat voor mij dusdanig confronterend dat ik dacht: ik ga dit niet doen. Nog diezelfde dag had ik besloten: als er geen alternatief ís, dan ga ik het zelf máken.”
Eigen doelgroep
Zelf een hulpmiddel ontwikkelen, dat klinkt nog niet makkelijk. Wat hielp, is het feit dat Martin geschoold is als industrieel ontwerper. Hij werkte mee aan tal van grote, internationale projecten. “Door mijn ziekte heb ik wel een mentale switch gemaakt,” legt hij uit. “Ik wil alleen nog projecten doen die écht impact maken, écht iets toevoegen aan de wereld. Door mijn handicap zag ik dat ik een oplossing moest bedenken voor mijn eigen mobiliteit.”
Voor mij is de ervaring hetzelfde als wanneer ik zou fietsen”
Wat begon met een idee, zette Martin al snel om naar een prototype om te kijken of het voldeed aan wat hij wilde. “Normaal moest ik me helemaal verplaatsen in de doelgroep en eigenlijk zit je er dan uiteindelijk toch nog nét naast,” lacht hij. “Nu niet. Ik deed het voor mezelf en kon op alle fronten, op alle punten, beoordelen of het goed is of niet. Het was vooraf helemaal niet bedoeld om mee te markt op te gaan, of in grote aantallen te maken. Pas later kwam ik erachter dat er veel meer mensen zijn die niet happy zijn met de huidige keuze aan hulpmiddelen. Als je niet blij bent met wat je krijgt, moet je een andere oplossing zoeken.”
E-bike
De Joiny, zoals Martin het voertuig doopte, lijkt in de verste verte niet op een scootmobiel – de oplossing die hem eerst geboden werd. Het heeft veel meer weg van een fiets. Op de website wordt het omschreven als een ‘elektrische driewieler’ en een ‘balansvoertuig met hoge zit’. Martin vertelt: “Ik gebruikte zelf eerst altijd een e-bike, maar toen ik de trapbeweging niet meer kon maken, kwam op ik dit idee. Daarom lijkt ‘ie ook veel meer op een fiets: het is een stoer, luchtig apparaat met een fietszadel. Door het kantelprincipe kun je in de bochten ‘hangen’, om omvallen te voorkomen. En dat is ook handig bij onverwachte obstakels als stoepranden. Daardoor houd je veel bewegingsvrijheid over. Voor mij is de beleving niet anders dan fietsen. En dat vind ik vooral mentaal heel fijn.”
Een ander opvallend aspect is de hoogte van de Joiny. “Je zit op stahoogte. In een scootmobiel, of in een lagere driewielscooter, zit je lager. Nu ben ik net zo groot als wanneer ik zou staan,” ervaart Martin. “Ik ga graag met mijn vrouw fietsen, samen op pad. Nu doen we dat weer op gelijke hoogte; het benadert alles wat ik eerder ook kon. Officieel is het een hulpmiddel, het staat in dezelfde categorie geregistreerd als bijvoorbeeld scootmobielen, maar zo voelt het niet. Het is voor mij een gewoon vervoermiddel. Voor mij was dat heel belangrijk.”
Productie
Van één prototype voor zichzelf, is Martin nu samen met een paar collega’s bezig de Joiny écht in productie te krijgen. Om het simpele feit dat veel meer mensen op zoek zijn naar een beter passend hulpmiddel, omdat de huidige keuze niet voldoet aan hun wensen. “Dat bleek uit onderzoek dat we hebben gedaan,” legt de Bornenaar uit. “En als ik zo blij ben met deze oplossing, wil ik dat graag delen. Maar daar komen dingen bij kijken waar ik geen kaas van heb gegeten, dus móest ik er wel mensen bij betrekken: iemand met verstand van productie op grote schaal, iemand met verstand van verkoop en marketing … Ik ben een doe-het-zelver, wil zelf oplossingen bedenken en snel realiseren. Dit is het allemaal anders. Ik ben afhankelijk van leveranciers, van producenten. Dat is soms lastig, maar uiteindelijk levert het gewoon een beter product op. Ik ben de aanstichter, nu is het aan producenten, leveranciers, dealers en alle andere betrokkenen om veel meer mensen blij te maken met dit product.”
Meer weten over de Joiny?
Kijk op joiny.eu