Voetballen met één schoen

“Laat Eddy maar schieten!” Een stem galmt over het complex van de PSV Foundation Academy. “Guus, opletten… Mooi Giano!” Tussen de aanmoedigingen door klinkt het geluid van schoenen tegen een bal, een bollend doelnet en het gekletter van krukken. De training van het PSV Amputatievoetbalteam is in volle gang. Afgelopen jaar omarmde de Eindhovense topclub deze sport voor ‘voetballers met één schoen’.

Het initiatief voor het amputatieteam bij PSV kwam van Eddy Neggers (23), die als keeper al een aantal jaar in het nationale team speelt. “Wij trainden elke week een keer, speelden een stuk of tien, twaalf wedstrijden per jaar tegen andere nationale teams, maar de sport groeide niet echt. In de vijf jaar dat het team bestond, hadden we maximaal twaalf spelers. Bovendien waren we beperkt tot het spelen tegen landenteams. En kijk je bijvoorbeeld in Engeland of Turkije, dan heb je daar naast een nationaal team nog wel een stuk of tien clubteams. Ik dacht: het zou toch mooi zijn als wij ook tegen die teams kunnen spelen! Maar dan moest er eerst een club zijn in Nederland die ons wilde omarmen.”

Met die vraag klopte Eddy aan bij Harm Oppers (32), sportcoach bij de PSV Foundation, de maatschappelijke tak van de Eindhovense betaaldvoetbalclub. “Wij willen door middel van voetbal maatschappelijke projecten realiseren,” vertelt Harm. Dat amputatievoetbal prima bij de PSV Foundation zou passen, zag Harm meteen. Toch duurde het nog een jaar voor algemeen directeur Toon Gerbrands vol trots bekend mocht maken dat PSV als eerste Nederlandse club het amputatievoetbal zou omarmen. “Dat was een fantastisch moment,” glundert Eddy.

Meer lezen?
Je kunt het februarinummer (editie 1/2020) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie