Helaas doet nog steeds niet iedereen mee in onze participatiesamenleving, constateert vice-voorzitter Kitty Jong van FNV bij Trouw. Terwijl dat wel plechtig is beloofd.

Vlak voor het kerstreces sprak de Tweede Kamer over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Nederland, dat het verdrag uit 2006 pas tien jaar later ondertekende, had allang werk moeten maken van een samenleving waarin mensen met een beperking gelijke kansen hebben, óók wat werk betreft.

De overheid schiet op dat gebied schromelijk tekort. Sterker nog, de positie van mensen met een beperking verslechtert zelfs. Zo verschaft Nederland mensen met een handicap lang niet genoeg betaald werk. De Nationale Ombudsman stelde onlangs zelfs dat de wetten en regels van de overheid jongeren met een beperking hinderen. Wat gaat er mis?

Mensen met een arbeidsbeperking zitten sinds 2015 in de Participatiewet, oftewel de bijstand. Dat is een tijdelijk vangnet; maar ook mensen die nooit of maar beperkt zullen kunnen werken, vallen eronder. Ze mogen niet sparen, kunnen niet samenwonen zonder boete, hebben sollicitatieplicht en krijgen sancties opgelegd bij ‘overtreding’ van de regels.

Lees het gehele artikel via Trouw.

(Bron: Trouw)

Altijd op de hoogte blijven?