VGN slaat alarm over te lange wachttijden van coronatests voor zorgmedewerkers

Foto door Michal Jarmoluk via Pixabay

De VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) maakt zich zorgen over het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk, laat bestuursvoorzitter Boris van der Ham vandaag via de NOS weten. Hij schreef hierover ook een brief aan minister Hugo de Jonge.

“Het duurt vaak ruim vijf dagen voor het voor medewerkers duidelijk is of ze besmet zijn of niet,” benadrukte Van der Ham op radio 1. “En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen. Het lukt veel zorgorganisaties alleen nog met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen.”

Risicovolle afwegingen
Gebeurt er op korte termijn niets, dan komen instellingen voor de afweging te staan om mensen met lichte klachten toch in te zetten of noodzakelijke zorg niet te verlenen. Geen van deze twee opties is volgens Van der Ham zonder risico en schade. Van der Ham: “Een toenemend aantal instellingen staat nu dus voor een dilemma en ziet dat medewerkers met lichte klachten die zich hebben laten testen minimaal vier dagen op de uitslag moeten wachten. Dit betekent dat ze al die tijd niet in het arbeidsproces zitten.”

In de journaal-uitzendingen van de NOS is naast Van der Ham ook een afvaardiging van ’s Heeren Loo aan het woord die in detail de consequenties van de lange wachttijden op testresultaten deelt.

(Bron: VGN)

Geef een reactie