Verspringers Jong en Van Gansewinkel zorgen voor Nederlands 1-2'tje

20 mei 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
Atleten Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel zijn eerste en tweede geworden bij het verspringen tijdens de WK in Kobe. In de Japanse stad sprong de 28-jarig Jong naar een afstand van 6.53 meter. Van Gansewinkel (29) kwam tot 5.45 meter. Het brons ging naar de Japanse Maya Nakanishi.

Jong was net als afgelopen jaren een klasse apart in de verspringbak. De Amsterdamse atlete, die springt met twee beenprothese – blades – zette in haar eerste poging de toon met 6.40 meter. Dat bleek een afstand waar geen van haar concurrenten aan wist te tippen. In haar tweede sprong verbeterde ze dat tot 6.53 meter; goed voor een kampioenschapsrecord. Nooit sprong een atlete in de T62-handicapklasse zo ver op een WK.

Vijfde zilver op rij

Van Gansewinkel, teamgenoot van Jong bij Team Para Atletiek, zette met 5.45 meter op haar beurt weer een afstand neer waarbij geen internationale atlete in de buurt wist te komen. Daarmee won de Brabantse haar vijfde zilveren WK-medaille op rij. De Japanse Nakanishi kwam met 5.25 meter het dichtst in de buurt van de twee Nederlandse vrouwen. Daarmee was het podium een kopie van de WK van vorig jaar.

Wereldrecord

"Ik wilde vooraf vooral dat mijn eerste sprong goed was", blikte Jong terug. "Voorheen lukte dat vaak niet, waardoor er wat druk op de sprongen daarna kwam liggen. Nu lukte dat wel. Ik probeerde in mijn laatste poging nog mijn eigen wereldrecord (6.74 meter) aan te vallen. Helaas was die laatste poging ongeldig, maar ik heb nog niet zo vaak boven de 6.50 meter gesprongen. Dat is al geweldig."

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?