Verhoging btw is tegenvaller voor mensen met handicap of ziekte

Dianda Veldman. Foto door Pim Mul.

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief is een klap voor zieken, mensen met een handicap en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen, reageert Patiëntenfederatie Nederland op een uitgelekt plan uit het regeerakkoord.

“Als dit uitgelekte plan echt in het regeerakkoord staat, dan is dat een slechte zaak”, zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

Negen procent
Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.

Directeur Dianda Veldman vindt dat een verkeerd signaal. “Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen.”

Slecht signaal
De Patiëntenfederatie wijst er op dat ook de verhoging van de btw op voeding een slecht signaal is. “De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen.”

Als de formerende partijen toch vasthouden aan de btw-verhoging, dan vraagt de Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer om in ieder geval voor medisch noodzakelijke genees- en hulpmiddelen de verhoging terug te draaien.

(Bron: Patiëntenfederatie Nederland)

  1 comment for “Verhoging btw is tegenvaller voor mensen met handicap of ziekte

  1. J.J.Barug
    11 oktober 2017 at 08:34

    Chronisch ziek zijn wordt toch gezien als een slechte gewooonte waar je best vanaf kunt komen aks je maar een beetje je best zou doen, heb ik de indruk.

Geef een reactie