Verbod op betaalde seks? 'Erg blij dat ik vanwege mijn spasme naar bordeel kan'

4 september 2020 - Redactie Support Magazine

Martijn de Jong (44) houdt van seks, maar is veelal afhankelijk van sekswerkers. Dat christelijke partijen een verbod willen op betaalde seks, steekt hem en hij noemt het ook naïef. "Seks is een levensbehoefte, ik ben erg blij dat ik één keer in de drie maanden naar een bordeel kan."

Voor Martijn is praten over seks geen taboe. Maar hij weet ook: voor heel veel andere mensen wél. Hij hoopt dan ook dat zijn verhaal anderen, en dus óók politici, helpt om betaalde seks meer bespreekbaar te maken.

Martijn is spastisch, vertelt hij tegen RTL Nieuws. Vanwege zuurstoftekort bij zijn geboorte, zit hij in een rolstoel en heeft hij een stoma. "De spoeling van vrouwen waarmee je seks kunt hebben, is dun. Natuurlijk, had ik dat liever anders gezien." Lachend: "Iedereen heeft toch graag zoveel mogelijk keuze."

Bordeel

Een vrouw versieren, daten, seks hebben. Dat is voor Martijn lastiger dan voor een persoon zonder beperking. Daar wil hij niet over sippen, dat is nu eenmaal zo. En dus betaalt hij regelmatig een vrouw voor een seksuele dienst. "Ik ga ongeveer één keer in de drie maanden naar een bordeel. Daar werken vrouwen die ook seks willen hebben met mensen met een handicap. Niet allemaal, dus meestal bel ik van tevoren voor een afspraak."

Natuurlijk; Martijn had het liever spontaner gezien. "Ik ben weleens gegaan zonder afspraak. Toen was er geen vrouw voor mij. Niet leuk natuurlijk, want je wilt gewoon normaal behandeld worden."

CDA wil verbod

Dat het CDA vandaag pleit voor een verbod op betaalde seks, steekt hem. Want betalen voor seks moet strafbaar worden, stelde CDA-Kamerlid Anne Kuik vandaag voor. Kuik noemt het 'hypocriet dat jonge vrouwen uit arme delen van Europa hier in de prostitutie werken, terwijl niemand wil dat zijn of haar dochter op de Wallen komt te werken'. Martijn vindt dat kortzichtig en naïef. Hij krijgt daarbij steun van Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken. Ook hij is faliekant tegen het CDA-plan. "Heel veel mensen met een beperking zijn afhankelijk van sekswerkers. Ook zelf heb ik hiermee geworsteld", zegt hij. "Seks hebben voor mensen met een beperking is gewoon heel lastig", vervolgt Brink.

Want seks hebben met iemand die een beperking heeft, kan een hele speciale service zijn, legt Martijn uit. "De vrouwen die ik zie, weten heel goed hoe ze met mijn handicap om moeten gaan. Ik kan seks hebben in een speciale rolstoel, maar als ik eruit wil, moet ik worden geholpen. Ik snap dat niet iedere vrouw dat wil. En ik heb een stoma, dat is natuurlijk ook wel een dingetje. De vrouwen die ik ken, vergeten die. Verder kan ik eigenlijk alles."

'Sparen voor potje seks'

Martijn heeft een aantal vaste prostituees. "Een uurtje kost 120 euro. Dat is voor mij best veel geld. Ik wil graag werken, maar vanwege mijn handicap lukt dat niet en ben ik afhankelijk van een uitkering." Hij moet dus echt 'sparen voor een potje seks'. "In sommige gemeenten zijn er speciale potjes waar gehandicapten gebruik van kunnen maken, maar niet in mijn gemeente Zwolle."

Wat Martijn hoopt? Dat de politiek niet denkt in verboden, maar in kansen. "Betaalde seks moet juist meer bespreekbaar worden", vindt hij. "Als je het gaat verbieden, gebeurt het illegaal. En dat moet je niet willen."

Volgens Martijn hebben de vrouwen die hij ontmoet, zelf de keuze gemaakt voor het vak. "Zij zijn vrij in wat ze doen en kiezen er zelf voor of ze hun diensten wel of niet aan willen bieden. Dat voelt heel fijn en dat moet vooral zo blijven."

Reactie Anne Kuik (CDA):

"Het kernpunt van de discussie is dat deze branche vol zit met vrouwen die te maken hebben met trauma’s, geweld, verslaving en uitbuiting. De belangen van deze vrouwen worden constant vergeten en ondermijnd. Ik begrijp dat het ingewikkeld kan zijn voor mensen met een beperking om seksuele relaties aan te gaan. Maar het gaat mij om het principe: de vrouw of man is geen product."

Reactie Prostitutie Informatie Centrum:

Het Prostitutie Informatie Centrum uit Amsterdam laat via Twitter weten wat volgens hen het beste is voor sekswerkers. "Decriminalisering van sekswerk. Nieuw-Zeeland en delen van Australië hebben daar al jaren goede ervaringen mee. Betere arbeidsrechten voor sekswerkers, betere bescherming tegen misbruik en uitbuiting."

(Bron: RTL Nieuws)

Altijd op de hoogte blijven?