Verbeterde Routekaart voor Toegankelijke Festivals gelanceerd

De Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals. Dat meldt Entertainment Business.

Foto via Pexels/Pixabay.

In 2021 werd de routekaart voor het eerst gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag. De routekaart is ontwikkeld met ervaringsdeskundigen op het gebied van een beperking, toegankelijkheidsdeskundigen, festivalorganisatoren (MOJO, Friendly Fire, Faux Productions, de Feestfabriek), VNG, gemeenten, Ieder(in), LKCA, Possibilize en brancheverenigingen VVEM en VNPF. In de afgelopen periode kwamen er nog suggesties voor verbetering naar boven. Deze hebben geleid tot een verdere aanpassing van de Routekaart Toegankelijke Festivals.

De routekaart is een handreiking voor festivalorganisatoren, maar ook gemeenten, festivalbezoekers, VN-ambassadeurs en andere geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de routekaart.

Verschillende faciliteiten
De routekaart bevat uitleg voor het toegankelijk maken van festivals voor bezoekers met een lichamelijke, zintuiglijke en/of mentale beperking. De routekaart gaat uit van principes van inclusie en beschrijft verschillende faciliteiten voor toegankelijkheid. Daarbij houdt ze rekening met de organisatorische uitdagingen van alle productiefases van een festival.

Deze verbeterde en interactieve versie is hier gratis te downloaden.

Support Magazine nr. 3-2023 over toegankelijkheid van festivals
In de aankomende editie van Support Magazine interviewen we Marianne Dijkshoorn, initiatiefnemer van deze Routekaart Toegankelijke Festivals. Dijkshoorn is expert op het gebied van evenementen en toegankelijkheid en ook oprichter van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen. Ze schreef het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’. Wil je het artikel met interview lezen? Neem nu een abonnement!

(Bron: Entertainment Business)

Geef een reactie