Vanaf volgend jaar met de lift de Domtoren op

Domtoren. Foto door Brian Dorff from Pixabay

Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 4 april 2020 met de lift naar de top van de Domtoren. Het stadsbestuur van Utrecht heeft dat vandaag bekendgemaakt. In drie minuten sta je dan boven op de Domtoren.

Het is de bedoeling dat de personenlift alleen tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds gebruikt wordt. Tot vier uur is de aannemer aan het werk en is de bezoekerslift niet in te zetten. Tijdens de rondleidingen gaat de publiekslift naar 100 meter hoogte. Daar is sinds gisteren een speciaal uitzichtpunt ingericht waar bezoekers rond de torenspits kunnen lopen.

Rolstoelers naar de top
Directeur Utrecht Marketing Cor Jansen hoopt dat nu meer mensen de mogelijkheid krijgen om de Domtoren te bezichtigen: “Straks kunnen ook mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn naar boven. We hopen dat de lift vijftien personen maximaal kan vervoeren en als er rolstoelgebruikers zijn elf of twaalf. We krijgen veel vragen van mensen van boven de 70 jaar, die graag nog een keer boven op de Dom willen staan.” Om op 100 meter hoogte te komen moeten bezoekers normaal gesproken 495 treden beklimmen.

Werkzaamheden
Met de lift hoopt Utrecht Marketing meer bezoekers te trekken. Sinds de bouwwerkzaamheden denken veel bezoekers en toeristen dat de toren gesloten is, maar dat is niet het geval. Het is de bedoeling dat de lift de komende jaren, wanneer de Domtoren gerestaureerd wordt (naar verwachting tot eind 2024), te gebruiken is.

Uitzicht vanaf de Domtoren. Foto door Nara Labbocchi from Pixabay

Tickets
Een ticket voor een rondleiding aan de Domtoren kost 10 euro. Voor het gebruik van de lift moet extra betaald worden. Hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat minimaal 1,50 euro van het ticket ten gunste komt van de Stichting Utrechts EigenDom, die geld ophaalt voor de restauratie van de toren. Er komt een entree voor de lift tegenover het kantoor van de VVV op het Domplein. Bij windkracht vijf of meer mag de lift niet gebruikt worden.

Het nieuwe uitkijkpunt op 100 meter hoogte is sinds gisteren toegankelijk voor publiek. Het AD nam er een kijkje:

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie