Vanaf paasweekend Invictus Games in Den Haag

Boven de invalsweg van de stad is de Haagse Poort beplakt met een levensgrote sticker die de Invictus Games aankondigt. Foto via de organisatie.

Zeven dagen lang is het Zuiderpark in Den Haag het middelpunt van de Invictus Games Den Haag, presented by Jaguar Landrover. Van 16 tot 22 april 2022 is er enorm veel te beleven in het park dat voor deze zeven dagen is omgedoopt tot het Invictus Games Park, waarvan de toegang gratis is. Er is de afgelopen weken onder meer een tijdelijk compact stadion voor 5000 toeschouwers opgebouwd.

Het sportevenement voor lichamelijk en mentaal gewonde militairen en veteranen moest vanwege de coronapandemie tot twee keer toe worden uitgesteld, maar beleeft vanaf het paasweekeinde na Londen (2014), Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018) eindelijk zijn vijfde editie.

500 deelnemers
De Invictus Games zijn in het leven geroepen door Prins Harry, de Hertog van Sussex, om door middel van sport herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor gewonde militairen en veteranen. De Invictus Games Den Haag zouden oorspronkelijk al in het voorjaar van 2020 plaatsvinden. Het mag dan ook geen verbazing zijn dat de 500 deelnemers uit 20 landen staan te popelen om elkaar te ontmoeten in Nederland. Zij nemen deel aan 10 sporten. De Games brengen ook familieleden en vrienden van de deelnemers samen. Hun rol bij het herstel na letsel of ziekte van deze gemeenschap is van groot belang.

Voor een groot deel gratis toegankelijk
Het evenement is overigens voor een groot deel gratis toegankelijk. De Fanzone is zonder toegangstickets te betreden. Alle bezoekers moeten zich wel kunnen legitimeren en moeten rekening houden met een veiligheidscontrole. In het park kun je dagelijks luisteren naar optredens van militaire orkesten, bolderen en abseilen op een klimmuur, boogschieten, BMX’en op een pumptrack, meezingen met Nederlandse rockartiesten of meedoen aan sporten voor mensen met een beperking. Wie een van de sportwedstrijden wil bijwonen, kan daar tickets voor aanschaffen via invictusgames2020.com. Er zijn voor de diverse onderdelen op de zeven wedstrijddagen, inclusief de openings- en sluitingsceremonie, in totaal al 60.000 stoelen gereserveerd.

Briefing van alle vrijwilligers. Foto: Eventmakers.nl.

Invictus Games Park
De afgelopen weken is het Zuiderpark, dat een drietal speelweides met een totaaloppervlakte van 14 hectare kent, omgetoverd tot het Invictus Games Park. Deze dagen worden de laatste puntjes op de i gezet. Momenteel wordt gewerkt aan de ultieme aankleding van het evenement. Er is onder meer een stadion, met vijfduizend zitplaatsen, verrezen voor de openings- en sluitingsceremonie.

In een aantal bestaande accommodaties, zoals het Hofbad, de Sportcampus en de atletiekbaan van AV Sparta, plus een aantal tijdelijke venues zullen de 500 deelnemers aan de Invictus Games deelnemen in tien verschillende sporten, waaronder rolstoelbasketbal, zitvolleybal, rolstoeltennis, wielrennen, indoorroeien en rolstoelrugby. Alle speellocaties liggen dicht bij elkaar, het zijn daarom ook compacte en duurzame Invictus Games.

Er is in de nabijheid van de sportaccommodaties een Fanzone ingericht, en er zijn diverse lounges gebouwd voor onder meer de deelnemers, hun Family & Friends, sponsoren en bezoekers. Op het vrij toegankelijke terrein geven diverse sportbonden je de kans kennis te maken met hun sport, Defensie neemt materieel mee en geeft via Virtual Reality een blik in de toekomst, terwijl in het Entertainment Paviljoen diverse optredens plaatsvinden.

Kaartverkoop
Het park is als gezegd voor iedereen gratis toegankelijk. Wie wedstrijden bij wil wonen kan daarvoor per evenement kaartjes kopen. Er zijn tot op heden, voor de verschillende sportonderdelen én de openingsceremonie en sluitingsceremonie, zo’n 60.000 tickets verdeeld. Vorige week kwamen de laatste tickets voor de openings- en sluitingsceremonie in de verkoop.

(Bron: Invictus Games)

Geef een reactie