Vanaf 2024 diversiteitsrichtlijnen verbonden aan Oscar voor beste film

Afbeelding van Futuregirl via Pixabay

De organisatie achter de Oscars stelt vanaf 2024 diversiteitseisen aan de films die meedingen naar de prijs voor beste film, maakt The Academy woensdag bekend via Twitter. Vanaf 2024 moeten films aan minimaal twee van de vier voorwaarden op het gebied van diversiteit voldoen om voor de Oscar voor beste film genomineerd te worden.

Een van de vier voorwaarden stelt een minimum aan zichtbare representatie, zoals in de casting van hoofd- of bijrollen of door ondervertegenwoordigde groepen in een verhaal te verwerken.

De tweede voorwaarde waar filmbedrijven uit kunnen kiezen, draait om meer inclusiviteit binnen de filmcrew. De derde legt een focus op het aanbod van stageplekken en talentontwikkeling binnen een filmproductie, en de vierde stelt een minimumeis voor representatie in het marketing- en publiciteitsteam.

Lange termijn
De nieuwe richtlijnen zijn onderdeel van een vijfjarenplan om de diversiteit op en achter het grote scherm te bevorderen. Er staan onder meer percentages en aantallen in voor het aannemen van mensen met een niet-witte huiskleur, vrouwen, mensen met een handicap en mensen uit de LHBT-gemeenschap. “Wij geloven dat deze inclusie-standaarden langdurende, essentiële verandering in onze industrie zullen versnellen”, stellen de twee hoogste bestuurders van de Academy in een verklaring.

Formulier
“De verandering begint nu”, aldus de organisatie achter de Oscars. Vanaf 2022 moet voor inzendingen voor de categorie beste film een formulier met vragen over diversiteit ingeleverd worden. De inhoud ervan heeft dan echter nog geen invloed op de nominaties.

In juni kondigde de organisatie achter de uitreiking van de Oscars veranderingen aan om diversiteit te stimuleren. In februari was de Zuid-Koreaanse film Parasite de eerste niet-Engelstalige winnaar in de categorie beste film.

(Bron: NU.nl)

Geef een reactie