Uniek paralympisch boek: Van Rome 1960 naar Tokio 2020

Foto via Arko Sports Media.

Steven Snijders werd in 2006 getroffen door een hersenbloeding, gebruikte sindsdien een rolstoel en raakte geïnteresseerd in de Paralympische Spelen. Een begin van het onlangs verschenen boek ‘Van Rome 1960 naar Tokio 2020’.

Snijders is in 2006 alles wat maar enigszins statistisch was op Nederlands Paralympisch gebied gaan uitzoeken: “Domweg omdat ik daar niets van wist en wel alles over de Olympische Spelen in statistiekvorm had vastgelegd”. In navolging daarvan is hij aan de slag gegaan: “Een eindeloze maar ook uitdagende klus, die jaren zou gaan duren”.

Hulp van oud-paralympiërs
Het boek schrijven deed Steven niet alleen. Hij kreeg hulp van oud-paralympische deelnemers Irene Louwers-Schmidt en Delphine van Opdorp-Ariëns Kappers, onderzoeker Fons Kemper en (para)sportjournalist Robin Wubben. Samen voor hetzelfde doel: een boek dat een einde zou maken aan foute aantallen gewonnen medailles, verkeerd gespelde namen en andere vergissingen die na zo veel jaren oppervlakkige mediaverslaglegging voor waarheden werden gehouden. Het initiatief werd omarmd door NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport en Arko Sports Media.

Compleet en up-to-date naslagwerk
12,5 jaar heeft Steven erover gedaan om tot dit naslagwerk te komen. Jarenlang mailde en belde hij rond om verhalen van sporters te verzamelen en verder te graven: “Vooral de namen en medailles uit de beginjaren van de paralympische sport waren moeilijk te achterhalen, medailles waren toen nog bijzaak.”

Behalve naslagwerk over de Nederlandse deelname aan 28 Paralympische Spelen – vanaf Rome 1960 tot en met Tokio 2020 – is dit boek ook een journalistieke geschiedschrijving van de groei, emancipatie en ontwikkeling van de paralympische sport, wier beoefenaars, zoveel is in de loop der jaren wel duidelijk geworden, door dezelfde honger – sneller, hoger, sterker – zijn bevangen als hun olympische collega’s.

Rol van Nederland
Nederland speelt een bijzondere rol in die geschiedenis van de paralympische sport door de organisatie van de Paralympische Spelen in Arnhem (1980) en van de Wereldspelen in Assen (1990). Beide evenementen zetten nieuwe standaarden neer en gaven de paralympische sport een enorme boost.

Je kunt het boek hier bestellen.

(Bron: Roeien.nl)

Geef een reactie