Uitzicht op de mooiste rivierlus van Duitsland

Baumwipfelpfad Saarschleife

Foto via Erlebnis Akademie/Baumwipfelpfad Saarschleife

Ze had de indrukwekkende plaatjes al vaker gezien, maar nu staat ze zelf op de bijzondere uitkijktoren van een van de mooiste ‘Baumwipfelpfaden’ van Duitsland. Het uitzicht over de groene heuvels en de glinsterende Saar maakt de tocht helemaal af! Eelke Kelderman ontdekt het Saarland.

Denk je: huh? Baumwipfelpfaden? Zie dan een houten knikkertoren voor je. Weet je wel, waar je bovenin een knikker legt, die vervolgens vanzelf naar beneden kringelt. Alleen al in Duitsland staan er inmiddels negentien van dit soort enorme knikkertorens in het landschap. Niet een is hetzelfde, de ene toren is hoger dan de andere, maar altijd leidt een houten pad op palen je tussen de boomkruinen door naar de toren. Extra bijzonder is dat ze bijna allemaal rolstoeltoegankelijk zijn.

Zonder lift
Midden in een van de mooiste wandelgebieden van Saarland staat ook zo’n mooie knikkertoren. Via een achthonderd meter lang rolstoeltoegankelijk houten pad op palen rol ik op 23 meter hoogte tussen de boomtoppen naar de 42 meter hoge uitkijktoren. Het gaat eigenlijk heel ‘gemütlich’. Met mijn elektrische rolstoel zoef ik moeiteloos naar boven, maar ik zie ook iemand met een handbewogen rolstoel makkelijk omhoogrijden (max. zes procent stijging). Helemaal boven staat een bankje om te pauzeren. En er staat een aantal informatieborden met opdrachten voor kinderen: de boomtoppen kunnen meer dan een meter heen en weer zwiepen! Een echte natuurbeleving vind ik de tocht op de een of ander manier toch niet. Je ruikt het bos veel minder zo hoog in de lucht, dan mis je de aardse geur. Maar eenmaal bovenop de toren is het uitzicht prachtig! We kijken uit over de beroemde scherpe lus van de rivier de Saar en de groene heuvels van het natuurpark Saar-Hunsrück. Wauw, dit is uniek, zonder lift op deze hoogte belanden maakt duidelijk dat er zoveel meer kan dan we soms denken!

Meer Baumwipfelpfaden
Baumwipfelpfad Saarschleife ligt in het zuiden van Duitsland, dicht bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg. Vanuit Utrecht is het zo’n 450 kilometer rijden. Ook in bijvoorbeeld Kroatië, Slowakije en Oostenrijk vind je van deze bijzondere paden door de boomtoppen, met elk een unieke uitkijktoren. Tsjechië heeft het Europees record: boomtoppenpad Stezka Korunami bij Janské Lázne is de langste van allemaal. Het rolstoeltoegankelijke pad is ruim vijftienhonderd meter en de observatietoren is met 45 meter net iets hoger dan die van Saarschleife. Je zou zeggen dat boomkroonpaden zich alleen in de lucht bevinden, deze niet dus. Het pad in Tjechië begint op zo’n vijf meter onder de grond. Niet rolstoeltoegankelijk, maar wel heel gaaf is dat je hier ook met een vijftig meter lange glijbaan naar beneden kunt zoeven!

Meer lezen?
Je kunt de Support Magazine Vakantie-editie 2020 hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Bij een abonnement krijg je de Vakantie-editie tevens gratis toegestuurd!

Geef een reactie