Uitspraak rechter: ‘Gemeenten moeten helder zijn over aantal uren hulp’

Foto via Pixabay/AJEL

Niet de zorgaanbieder, maar de gemeente moet vaststellen hoeveel zorg en ondersteuning iemand krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hiervoor is goed – onafhankelijk – onderzoek nodig. Op basis daarvan dient de gemeente helder aan te geven op hoeveel uur ondersteuning (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp) iemand recht heeft, stelt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, nogmaals in een recente uitspraak.

Sommige gemeenten omschrijven het liefste in algemene termen hoeveel zorg of ondersteuning een aanvrager krijgt. Als het gaat om huishoudelijke hulp gebruiken gemeenten steeds vaker de omschrijving: ‘activiteiten voor een schoon en leefbaar huis’. Gemeenten noemen dit ‘resultaatgericht indiceren’. Mensen moeten dan zelf onderhandelen met een zorgaanbieder over hoeveel uren hulp ze nodig hebben.

Werkwijze afgekeurd
Zo ook in de gemeente Steenbergen. Die gemeente ging niet langer uit van het aantal uren huishoudelijke ondersteuning, maar van de resultaatsverplichting: ‘een schoon huis’. De Centrale Raad keurt deze werkwijze nu af: “Door deze wijze van verstrekken van een maatwerkvoorziening weet verzoeker tot op heden niet op hoeveel uur ondersteuning hij kan rekenen.”

Objectieve criteria
De uitspraak is belangrijk omdat de Centrale Raad hiermee haar eerdere oordeel bevestigt dat het niet aan zorgaanbieders is om vast te stellen hoeveel hulp iemand daadwerkelijk moet krijgen. De gemeente moet in haar beleidsregels objectieve criteria vastleggen die gebaseerd zijn op een deugdelijk onderzoek. Daarbij gaat het ook om hoeveel tijd en hoe vaak de hulp wordt gegeven.

De werkwijze van gemeenten om voor de Wmo (maar ook voor de Jeugdwet) alleen algemene ‘resultaten’ vast te leggen, vindt de Centrale Raad in strijd met de rechtszekerheid van zorgaanvragers. Burgers hebben recht op concrete beschikkingen met daarin – na deugdelijk onderzoek – precies aangegeven om hoeveel uur ondersteuning het gaat.

(Bron: Iederin)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Uitspraak rechter: ‘Gemeenten moeten helder zijn over aantal uren hulp’

 1. Jo Tummers
  26 oktober 2018 at 10:15

  Eindelijk!! Het werd hoog tijd. Met die vage begrippen kun je helemaal niks. Wat is ‘een schoon huis?’ Goed dat er nu hopelijk fatsoenlijke normen gaan komen.

  • M.J.Rupsam
   27 oktober 2018 at 19:51

   Wat dat betreft zit ik ook met dat grote probleem. Ik woon hier in een Senioren complex en heb al sinds 2005 via PGB Hulp in de huishouding wat toen 7 uur per week inhield. Borstoperatie en Lymfekleren verwijderd rechts. Van begin af is die lymfeklier verwijdering (Poortwachtersklier) fout gegaan en moet tot op heden nog iedere week MLD-therapie ondergaan. .Heb in 2009 stands geplaatst geregen zodat het Lymfevocht via de bloedbaan afgevoerd kon worden. Ook heb ik inmiddels nog vier borstoperaties ondergaan. Sinds 2012 werd bekend dat ik osteoporose had in een gevorderd stadium, wat te maken zou hebben met de reuma die sinds 1973 in heftige mate is ontstaan,zodat ik voor de osteoporose regelmatig infusies kreeg toegediend. Echter bleek na een paar jaar dat ik daar helemaal niet tegen kon en er allerlei ernstige allergische reacties ontstonden en er geen vervangende medicatie was dan een zwaardere vorm van morfine. Dit nadat er van alle botten MRI-foto’s waren gemaakt en zeker wisten dat de toestand heel ernstig was. Alles in huis moest aangepast worden omdat ik een hele hoge breukkans had , 16,5 %, terwijl bij 4% de alarmbellen al aangaan . Electrische stoel die niet voldeed aan mijn problemen kon terug .en heb tot op heden nog niets waarmee ik zelfstandig weg kan als een transportrolstoel. Daar is echter altijd iemand voor nodig om mee te gaan naar het ziekenhuis (vaak 3 x per week) en als ik naar buiten zou willen moet ben ik ook afhankelijk van iemand die dan de rolstoel zou duwen . Dit omdat mijn spieren het niet doen wat ze moeten doen en ik wel steeds minder word ondanks de wekelijkse Revalidatietherapie thuis en MLD-therapie en zo nodig Ergotherapie. Kunnen niet ontdekken waar dit door is ontstaan. Inmiddels is vastgesteld in de St. Maartenskliniek dat ik een ernstige vorm van Fibromyalgie heb en 3 dagen per week naar een Revalidatiekliniek zou moeten waar ze eerst zullen gaan bekijken of ik dat wel aan zou kunnen om zo’n zwaar traject in te gaan.Waar het precies nu om ging was die Husihoudelijke hulp want daar ging in begin 2016( Was inmiddels al naar 6 uur terug )nog eens 2 uur vanaf en een maand later telefonisch nog eens een uur, dus 3 uur over. Dat gaat bij mij du niet gered worden omdat ik niets mag en kan doen. Er zijn her bij mij diverse mensen hier in het complex die zelfstandig, zonder hulpmiddel overal op en inzitten en ook die 3 uur per week krijgen. Toen ik bij de WMO daarom vroeg hoe dat dit kon zeiden ze mij dat ze iedereen over één kam schoren wat voor mij een klap in mijn gezicht was omdat ik opgesloten zat in mijn eigen woning driehoog.Plus dat ik iemand nodig had om naar het ziekenhuis- dokter en bloedprikken e.d. nodig had. Dit is tot op heden nooit niet opgelost ondanks dat ik vermeld had dat ze het zo wie zo ook niet via de telefoon mochten doorgeven dat je weer minder kreeg.Dus van mij krijgt de WMO als cijfer )0,00000000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *