Tweede Kamer stemt unaniem in met Wmo-abonnementstarief

Foto via Pixabay

De Tweede Kamer heeft gisteren eensgezind ingestemd met de invoering van het Wmo-abonnementstarief. Dit is een maximum van 19 euro per maand aan eigen bijdragen voor hulp en ondersteuning via de gemeenten. Naar schatting gaan zo’n 150.000 huishoudens er met dit tarief op vooruit.

“Mooi dat dit abonnementstarief door de Tweede Kamer is aangenomen. We hebben ons afgelopen jaren keihard ingezet voor deze maximale eigen bijdrage voor de Wmo. Dit is een opluchting voor veel mensen met een beperking”, reageert Ieder(in)-directeur Illya Soffer.

Eigen bijdragen Wlz verlagen
Dit maximum-tarief is een goede eerste stap tegen de stapeling van zorgkosten waar mensen mee te maken hebben. Ieder(in) dringt ook aan op verlaging van de hoge eigen bijdragen voor langdurige zorg (Wlz) en verlaging van het eigen risico voor de zorgverzekering.

Minima-voorzieningen onaangetast laten
Ieder(in) houdt de komende tijd in de gaten hoe het abonnementstarief wordt uitgevoerd door gemeenten. Hulp en ondersteuning via de gemeenten mag zeker niet achteruit gaan. Het abonnementstarief mag niet tot verkapte bezuinigingen leiden. Voorzieningen voor mensen met een minimum-inkomen (zoals vrijstelling van eigen bijdragen Wmo) moeten gewoon overeind blijven.

(Bron: Iederin)

  3 comments for “Tweede Kamer stemt unaniem in met Wmo-abonnementstarief

 1. Desiree vd Schoot
  11 april 2019 at 18:56

  In de gemeente Tilburg valt huishoudelijke hulp onder de algemene middelen, blijft dit zo of veranderd dit en komt t onder het abonnement te vallen? Dit zou ik graag willen weten.

 2. Pauline Montfoort
  12 april 2019 at 13:25

  In Tilburg heeft de gemeente inderdaad in de Plaatselijke Verordening Wmo vastgesteld dat thuishulp onder de algemene voorzieningen valt. Voor 2019 geldt de max bijdrage van 19 euro alleen voor maatwerkvoorzieningen. Voor algemene voorzieningen mag de gemeente een andere bijdrage vragen. Ik raad u aan contact op te nemen met de Wmo-afdeling van Tilburg met de vraag of ze daar iets aan gaan veranderen.

 3. willem heitlager
  15 april 2019 at 23:24

  dit is helaas niet van toepassing op pgb’s via zorgkantoren , dat is met twee maten meten

Geef een reactie