Tweede Kamer stemt met grote meerderheid vóór uitbreiding Artikel 1 van Grondwet met grondslag handicap

16 maart 2022 - Redactie Support Magazine

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet met de grondslag handicap. Dit betekent dat bij het verbod op discriminatie, waarover artikel 1 gaat, discriminatie op grond van handicap expliciet benoemd zou worden. Ook seksuele gerichtheid wordt met dit wetsvoorstel toegevoegd aan artikel 1.

Een grondwettelijk verbod op discriminatie vanwege een handicap of seksuele gerichtheid is daarmee opnieuw een stapje dichterbij gekomen.

Twee keer stemmen

Omdat het om een grondwetswijziging gaat, moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer er twee keer over stemmen, met een Tweede Kamerverkiezingen tussen de beide stemmingen. Bovendien is bij de tweede stemming een twee derde meerderheid vereist.

Grote kans

Die grotere meerderheid was er vandaag in de Tweede Kamer ruimschoots. Het voorstel gaat nu opnieuw naar de Eerste Kamer. Als de senatoren er dan ook met twee derde meerderheid mee instemmen, is de grondwetswijziging een feit. De kans daarop is groot, want ook bij de eerste stemming in de senaat steunden 58 van de 75 Kamerleden het initiatief, en de samenstelling van de Eerste Kamer is in de tussentijd niet veranderd.

Op welke grond dan ook

Nu wordt in artikel 1 van de Grondwet discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook verboden. De initiatiefnemers willen dat in dat rijtje ook handicap en seksuele gerichtheid worden verankerd.

Meer lezen over inclusiviteit en mensenrechten? Neem een abonnement op Support Magazine!

(Bron: NOS)

Altijd op de hoogte blijven?