TU Wenen ontwikkelt nieuwe aandrijving voor handbewogen rolstoel

Ontwikkelaars Markus Puchinger en Margit Gföhler. Foto: TU Wien.

Oostenrijkse ingenieurs aan de Technische Universiteit in Wenen hebben een nieuw ontwerp voor een rolstoel ontwikkeld dat minder van de gewrichten vraagt en zo plezieriger is in het gebruik. De ontwikkelaars gebruikten een biomechanisch model om te berekenen wat de beste manier is om een rolstoel te bedienen.

De handbewogen rolstoel is een algemeen begrip: twee grote wielen aan weerszijden van de stoel, met hoepels er aan. Om je voort te bewegen geef je een slinger aan de wielen via de hoepels, en je gaat vooruit. Simpeler kan het niet.

Toch zijn er flinke problemen met dat ontwerp. Bij het draaien zet je je gewrichten namelijk in een onnatuurlijke houding. Daardoor kost het onnodig veel energie en worden je pols en elleboog blessuregevoeliger.

Computermodel
Onderzoekers van de Technische Universität Wien gingen op zoek naar een betere manier om een rolstoel aan te drijven. Daarbij wilden ze hem niet elektrisch aangedreven maken; ze moesten uitzoeken of je een rolstoel kunt aansturen met je lichaam. Daarvoor bouwden ze een computermodel dat het bovenlichaam modelleerde. Het model berekende de beweging die de minste last op de gewrichten legt, én zorgt voor een goede aansturing.

Het resultaat is een opvallend ontwerp, met twee handgrepen op borsthoogte. Deze zijn met een rubberband verbonden aan de wielen. De gebruiker knijpt in een soort handremmen, waardoor de rubberband draait en zo de wielen aanstuurt. Met deze beweging heeft de gebruiker nog steeds zelf alle controle over de rolstoel, maar hoeft hij of zij zich niet in vreemde bochten te wringen.

Kleiner en minder energie
Door deze minder directe manier van aansturen kunnen de wielen van de stoel bovendien kleiner worden. Daardoor is hij wendbaarder en mogelijk beter bruikbaar in en rond het huis.

Een test met het nieuwe ontwerp in een verzorgingstehuis werd enthousiast ontvangen. Mensen hoefden zich minder in te spannen om de rolstoel aan te drijven.

(Bron: De Ingenieur)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “TU Wenen ontwikkelt nieuwe aandrijving voor handbewogen rolstoel

 1. Ed Oudenaarden
  16 februari 2019 at 09:03

  Ik denk dat er een paar dingen over het hoofd gezien worden. Hoe ga je een transfer maken met die hendels naast je ? Of zijn die wegklapbaar?
  Knijpen in een soort handrem als aandrijving?
  Het lijkt mij, nee ik weet het wel zeker, dat de spieren en pezen van je hand veel sneller overbelast raken dan je arm en schouderspieren !
  Ik denk dat een gewone, lichte, goed aangemeten! ,rolstoel gewoon goed voldoet. Wat je er bij aan moet schaffen is een Swiss Trac. Dit is een soort trekapparaat
  die je in een seconde aan en afkoppelt waardoor je buiten niet de hele tijd je armen hoeft te gebruiken en waarmee je overal overheen rijdt of het nou gras is of ongelijke ondergrond omdat je kleine wielen tegelijkertijd opgetild worden! Stoep op of af geen probleem. Neemt heuvels tot 20% !
  Ook ideaal als je boodschappen gaat doen! Krat (bier ;-)voorop, tassen aan het stuur .
  Ik zou hem voor geen goud willen missen! Heb nog nooit blessures gehad. Google hem maar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *