TU Wenen ontwikkelt nieuwe aandrijving voor handbewogen rolstoel

15 februari 2019 - Redactie Support Magazine

Oostenrijkse ingenieurs aan de Technische Universiteit in Wenen hebben een nieuw ontwerp voor een rolstoel ontwikkeld dat minder van de gewrichten vraagt en zo plezieriger is in het gebruik. De ontwikkelaars gebruikten een biomechanisch model om te berekenen wat de beste manier is om een rolstoel te bedienen.

De handbewogen rolstoel is een algemeen begrip: twee grote wielen aan weerszijden van de stoel, met hoepels er aan. Om je voort te bewegen geef je een slinger aan de wielen via de hoepels, en je gaat vooruit. Simpeler kan het niet.

Toch zijn er flinke problemen met dat ontwerp. Bij het draaien zet je je gewrichten namelijk in een onnatuurlijke houding. Daardoor kost het onnodig veel energie en worden je pols en elleboog blessuregevoeliger.

Computermodel

Onderzoekers van de Technische Universität Wien gingen op zoek naar een betere manier om een rolstoel aan te drijven. Daarbij wilden ze hem niet elektrisch aangedreven maken; ze moesten uitzoeken of je een rolstoel kunt aansturen met je lichaam. Daarvoor bouwden ze een computermodel dat het bovenlichaam modelleerde. Het model berekende de beweging die de minste last op de gewrichten legt, én zorgt voor een goede aansturing.

[gallery type="slideshow" columns="1" link="file" size="medium" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvc3VwcG9ydG1hZ2F6aW5lLm5sXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE5XC8wMlwvUm9sbHN0dWhsMDEuanBnIiwidGl0bGUiOiJSb2xsc3R1aGwwMSIsImNhcHRpb24iOiJGb3RvOiBUVSBXaWVuLiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvc3VwcG9ydG1hZ2F6aW5lLm5sXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE5XC8wMlwvUm9sbHN0dWhsLmpwZyIsInRpdGxlIjoiUm9sbHN0dWhsIiwiY2FwdGlvbiI6IkZvdG86IFRVIFdpZW4uIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ=="]

Het resultaat is een opvallend ontwerp, met twee handgrepen op borsthoogte. Deze zijn met een rubberband verbonden aan de wielen. De gebruiker knijpt in een soort handremmen, waardoor de rubberband draait en zo de wielen aanstuurt. Met deze beweging heeft de gebruiker nog steeds zelf alle controle over de rolstoel, maar hoeft hij of zij zich niet in vreemde bochten te wringen.

Kleiner en minder energie

Door deze minder directe manier van aansturen kunnen de wielen van de stoel bovendien kleiner worden. Daardoor is hij wendbaarder en mogelijk beter bruikbaar in en rond het huis.

Een test met het nieuwe ontwerp in een verzorgingstehuis werd enthousiast ontvangen. Mensen hoefden zich minder in te spannen om de rolstoel aan te drijven.

(Bron: De Ingenieur)

Altijd op de hoogte blijven?