TU Delft; de voettocht van een exoskelet

21 november 2019 - Redactie Support Magazine

Aan de TU Delft werkt een team van 25 bevlogen studenten aan een exoskelet. Met hun grote inzet houden zij de vaart in de ontwikkelingen van dit hulpmiddel. Want iedere betrokken student voelt dat ze met iets heel moois bezig zijn; het weer (even) laten lopen van dwarslaesiepatiënten.

Wie het Technische Universiteitsgebouw aan de Delftse Stevinstraat 4 binnenwandelt, ervaart gelijk die bijzondere vibe van wetenschap, razend slimme jonge mensen terwijl een grote – tikje rommelige – werkplaats verraadt dat er wel degelijk daadwerkelijk aan 'iets' gewerkt wordt. Dat ‘iets’ is in het team van Maricke Angenent (nanobiologe) en Gaia van den Heuvel (bewegingswetenschapper) de doorontwikkeling van een exoskelet, een gemotoriseerd robotisch harnas dat ingezet kan worden om mensen met een dwarslaesie op te laten staan en te laten lopen. Naast Maricke en Gaia bestaat het team uit 23 collega-studenten en Sjaan Quirijns, een vrouw met een dwarslaesie als gevolg van een sportongeluk en als gebruiker mede-innovator van het project.

Het Project MARCH, zoals dit onderzoek naar exoskeletten binnen de TU genoemd wordt, is zo'n 5 jaar geleden ontstaan in de bibliotheek van de TU.

Verbeterpunten

Maricke: "Op een gegeven moment staken daar een paar studenten de koppen bij elkaar, omdat ze het leuk en zinvol vonden om aan het exoskelet te werken ten behoeve van mensen met een dwarslaesie. Zij hebben toen het Project MARCH opgestart en zijn begonnen met het aanbrengen van verbeterpunten aan een bestaand exoskelet. Later kwamen de edities MARCH II en MARCH III, doorontwikkelingen van Project MARCH I. Bij Project MARCH III werd onze piloot Sjaan Quirijns 'ingevlogen' en door haar dwarslaesie is zij nu een onmisbare gebruikersdeskundige, die ons vanuit gebruikersoogpunt een hoop informatie geeft. Het team dat zich met MARCH IV heeft beziggehouden, heeft in hun ontwerp een extra heupgewricht aangebracht, waardoor er nu ook een stap opzij gemaakt kan worden in plaats van alleen maar vooruit. Daardoor kan je de looppatronen nog natuurlijker maken en op meerdere manieren obstakels nemen."

Meer lezen?

Je kunt het decembernummer (editie 6/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Altijd op de hoogte blijven?