Toyota zet toegankelijke taxibus in tijdens Olympische en Paralympische Spelen

Foto via Toyota

Toyota zet een mix van nieuwe typen elektrische voertuigen in tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen die volgend jaar plaatsvinden in Tokio. Eén van die slimme EV’s, de e-Palette, wordt nu uitvoeriger belicht.

Toyota liet de e-Palette in 2018 al als concept zien tijdens de Consumer Electronics Show, maar tijdens de Olympische Spelen is de definitieve versie in actie te zien. Toyota zegt ‘tot 20 exemplaren’ in te zetten om atleten tijdens de Olympische én Paralympische Spelen van A naar B te brengen. De e-Palette is in staat om autonoom (niveau 4) door de Olympische dorpen te rijden.

Vier rolstoelers
Elk exemplaar is 5,26 meter lang, 2,07 meter breed en maar liefst 2,76 meter hoog. Die afmetingen maken het mogelijk om tot twintig personen, inclusief een eventuele chauffeur, staand of zittend van A naar B te brengen. Ook biedt de e-Palette plek aan personen in een rolstoel. Speciaal daarvoor ingerichte versies kunnen vier rolstoelers en zeven overige passagiers meebrengen. De e-Palette is zoals gezegd geheel elektrisch. Het autonome busje is in staat om zo’n 150 kilometer te kunnen rijden op een acculading. De topsnelheid ligt op 19 km/h.

Slimme snufjes
De van grote schuifdeuren voorziene e-Palette is aan de voorzijde nagenoeg identiek aan de achterkant. Het voertuig kan communiceren met zijn verlichting; als de lampen een rondje vormen, is de auto operatief. Als bij stilstand alleen de bovenste helft van de lamp brandt, geeft de e-Palette aan dat voetgangers of andere weggebruikers voorrang krijgen. Ook met de achterlichten kan de e-Palette een boodschap afgeven; als alleen de onderste halve cirkel brandt, dan wordt de e-Palette opgeladen. Daardoor lijken de achterlichten op slapende ogen.

(Bron: Autoweek)

Geef een reactie