Het grootschalige online project 'Reisen für Alle' zorgt in alle Duitse toeristische regio’s voor betere toegankelijkheid. Eelke Kelderman, hoofdredacteur van de Vakantie-edities, koos twee bestemmingen van haar vakantie-wensenlijstje: het waddeneiland Borkum en de schilderachtige Duitse wijnroute.

Tekst: Eelke Kelderman

Foto’s: DZT Jens Wegener

Wie van plan is de vakantie in Duitsland door te brengen, kan uren rondstruinen op de website van Germany Travel. Of je nu kiest voor een citytrip, relaxen in een kuuroord, of een fietstocht door een nationaal park, alle zestien Duitse deelstaten bieden informatie over barrierefreie (drempelvrije) bestemmingen.

Dit artikel heeft twee delen:

>> Ga naar Borkum

>> Ga naar Roadtrip Duitse wijnroute

 

Betrouwbaar

Het systeem achter de meertalige website is 'Reisen für Alle'. Ontwikkeld door verschillende organisaties en de toeristische sector, en mede ondersteund door de Duitse overheid. Opgeleide inspecteurs beoordelen de toegankelijkheid van alle locaties in de database. Dat doen ze aan de hand van heldere criteria voor verschillende niveaus van toegankelijkheid en doelgroepen. De database groeit nog elke dag en is ingedeeld op basis van diensten, zoals overnachtingen, eten en drinken, vervoer en bezienswaardigheden.

 

1b-Strandstoel Rieten strandstoelen zijn typisch voor de Duitse wadden. Een rolstoeltoegankelijke stoel waaruit één zitplaats is verwijderd, staat op het zuidstrand. Reserveringen: telefoon +49 176 64 18 64 91.

Daarnaast is er een overzicht van toeristische regio’s en bezienswaardigheden met het label ‘Barrierefreiheit gepruft’, een certificaat voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Deze informatie vind je allemaal nog eens terug op Reisen für Alle. Ook een betrouwbare aanrader dus. Via deze pagina vind je een handig overzicht met websites per deelstaat. Eenmaal op vakantie is er ook nog de handige website en app van Wheelmap. Zoek je ter plekke bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijk toilet of restaurant, Wheelmap wijst je de weg! Handig om vooraf de app (Android of iOS) in je telefoon te zetten.

Borkum

Mijn online voorbereiding start in de Eemshaven, in het noorden van Groningen, waarvandaan je in 50 minuten naar het Duitse waddeneiland Borkum vaart. Borkum heeft een rijke traditie als kuureiland. Geniet van het brede zandstrand en kijk vanuit een traditionele Strandkorb (tweepersoonsstrandstoel) uit over de zee. Het strand is de afgelopen jaren zo veranderd dat je zeehonden vanaf het strand kunt spotten. Op de promenade is het goed flaneren, geniet hier ook van de live ‘kuurconcerten’ die drie keer daags uit het 19de-eeuwse muziekpaviljoen klinken (eind april tot oktober).

Het wellnesscentrum Gezeitenland ligt in de duinen, met uitzicht op zee. Relax in een van de sauna’s, of geniet van een massage. Het verwarmde zeewater in alle baden is een bijzondere ervaring. Ook leuk voor kinderen dankzij het zwemparadijs met reuzenglijbaan. Er is een doucherolstoel en ruime kleedruimte, grotendeels rolstoeltoegankelijk.

2-Muziekpaviljoen Het muziekpaviljoen in Borkum.

Op het naaktstrand en het noord- en zuidstrand zijn strandrolstoelen te leen. De elektrische strandrolstoel CadWeazle staat nabij Strandhotel Hohenzollern (Thorsten Bayer, telefoon + 49 175 14 82 095), in de winter bij het Kulturinsel. Voor aangepaste fietsen kijk je op deze pagina. In voor wat actie? Bij World of Wind hebben ze ruim ervaring met strandzeilen voor mensen met een handicap. Er is ook een tweezitswagen.

De nieuwe brochure Barrierefreier Urlaub Borkum verschijnt medio 2023.

Slapen

Op Borkum is een aantal fijne hotels te vinden. Strandhotel Hohenzollern, is onlangs mooi gerenoveerd en ligt direct aan het strand, met prachtig uitzicht op de Noordzee. Er is een aangepaste tweepersoonskamer en een suite. Hotel Inselhof, ook vlak bij de boulevard, heeft mooie eenpersoonskamers geschikt voor rollers. Sporthotel Bloemfontein heeft een kamer met aangepaste badkamer op de begane grond, met terras en keukentje (niet onderrijdbaar). Bij Appartementhaus Seestern zijn er meerdere aangepaste appartementen met tuin en terras. Insel Camping heeft een aangepaste sanitairruimte. Meer info hier.

De reis

Openbaar vervoer: Vanaf station Groningen stap je over op de stoptrein van Arriva naar Eemshaven, je stapt vlakbij de boot naar Borkum uit. Auto: Borkum is vrijwel autovrij. De auto parkeer je gemakkelijk vlak bij de boot. Bij aankomst in Borkum staat er een treintje naar het dorp klaar, een ritje van 7,4 km. De gele wagon is rolstoeltoegankelijk. Als rolstoelgebruiker boek je de boot minimaal twee dagen van tevoren.

3.-Hambach-Kasteel Slot Hambach, langs de Duitse wijnroute.

Roadtrip Duitse wijnroute

De schilderachtige, 85 kilometer lange Duitse wijnroute slingert door het heuvelachtige Paltserwoud, langs prachtig groene wijngaarden afgewisseld met mooie oude stadjes en kastelen. Genoeg moois voor een paar fijne dagen met de auto of de fiets. De route start in Bockenheim en eindigt zuidwaarts in Schweigen-Rechtenbach aan de Franse grens. Vanuit Frankfurt ben ik een dagje afgezakt naar het zuiden om te proeven van de Duitse wijnroute in de Pfalz. Dat smaakte naar meer! In het schilderachtige wijndorpje St. Martin wandelden wij langs een aantal wijnhuizen en proefden heerlijke Rieslingwijntjes. Een paar kilometer verderop gingen we naar het indrukwekkende slot Hambach, dat boven de vallei uittorent. Het kasteel is in oude staat hersteld en nu een museum, prima rolstoeltoegankelijk. 4-Eelke-in-Hambach-kostuum Eelke in Hambach-kostuum. Foto: Tjeerd Maas.

Doen

Een actieve uitdaging voor het hele gezin? Kies dan voor de bijzondere beleving van de ‘draisinenbahn’ van Bornheim naar Westheim en terug (24 km). Je trapt op een ‘treinfiets’ over het spoor, door de mooie omgeving. Er is ook plek om gewoon lekker te zitten op een bankje. Draisinenbanen vind je op meer plekken in Duitsland, soms ook met rolstoeltoegankelijke treinfietsen of handbediening! Meer info hier.

Soedanese jachtluipaarden, roodstaart kaketoes, Siberische tijgers, je ziet meer dan 110 diersoorten in Dierentuin Landau. De gelijknamige oude vestingstad, met gezellige terrassen op het grote stadsplein bij de Mariakerk, is ook de moeite waard.

5b-Sfeervol-terras-St.-Martin Sfeervol terras in het wijndorpje St. Martin. Foto: Eelke Kelderman. Geniet aan het eind van de route van de thermaalbaden en sauna’s van Südpfalz Therme. Met whirlpools en zowel binnen als buiten thermaalbaden. Mobiele zwembadlift en doucherolstoel aanwezig, de Bossauna heeft een opklapbaar bankje.

Slapen

St. Martin ligt centraal langs de route en de rolstoeltoegankelijke studio bij Consulat des Weins is een plaatje. Moderne inrichting, met prachtig uitzicht vanaf het goed toegankelijke balkon. Tegen de Franse grens aan, in Schweigen-Rechtenbach, vind je in een typisch Duits vakwerkhuis een rolstoeltoegankelijke vakantiewoning voor vier personen bij Gaestehaus Ehrhardt.

Jeugdherberg Neustadt heeft twee rolstoeltoegankelijke vierpersoonskamers met eigen badkamer. In de zomer kun je ook prachtig kamperen tussen de wijnstokken. Kijk bijvoorbeeld eens bij camping im Klingbachtal in Billigheim, wat zuidelijker op de route.

Ten slotte, voor twee handige links met betrekking tot de regio Rijnland-Palts oftewel Rheinland Pfalz, klik je hier en hier.

Vakantie-editie

Dit artikel wordt aangeboden door Germany Travel. Lees over meer vakantiebestemmingen en -tips in de Support Magazine Vakantie-editie 2023. De uitgave is hier verkrijgbaar. Daarnaast krijg je de Vakantie-editie gratis bij een abonnement.

Support Magazine is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van eventuele foutieve of gewijzigde informatie in dit artikel.

Altijd op de hoogte blijven?