Toegankelijkheid Kröller-Müller Museum aangepakt

18 augustus 2016 - Redactie Support Magazine

In aanloop naar 1 januari 2017, de ingangsdatum van de algemene verplichting voor openbare gebouwen om volledig toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking, maken Nationale Vereniging de Zonnebloem en Stichting Specsavers Steunt zich hard om het Kröller-Müller Museum in Otterlo nog beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Het museum is na Paleis Het Loo en het Van Gogh Museum de derde culturele instelling die beter toegankelijk wordt gemaakt.

Afgelopen woensdag gaven 25 deelnemers van de Zonnebloem en 25 vrijwilligers van Specsavers samen met ambassadeur van het museum Alexander Pechtold het startschot voor dit project. Zij fungeerden als testpanel om de toegankelijkheid van het museum te onderzoeken.

Zorgeloos musea bezoeken

Arno Saladin, adjunct directeur van de Zonnebloem: "Per 1 januari 2017 zijn alle openbare instellingen en bedrijven in Nederland verplicht toegankelijk te zijn voor mensen met een lichamelijke beperking, tenzij de aanpassingen onredelijk zijn. Een verplichting die ons aan het hart gaat. De Zonnebloem vindt dat een lichamelijke beperking nooit een belemmering hoort te zijn. Iedere Nederlander moet in staat zijn om, met of zonder beperking, jong of oud, zorgeloos musea als het Kröller-Müller te bezoeken. Het is heel bijzonder dat dit museum mee wil werken aan dit project."

Eenvoudig verholpen hindernissen

Alexander Pechtold, ambassadeur van het Kröller-Müller Museum, juicht het toegankelijkheidsproject toe: "Het Kröller-Müller Museum is met zijn collectie, beeldentuin en schitterende ligging, een uniek museum in Nederland. Wanneer zo'n plek door eenvoudig te verhelpen hindernissen niet toegankelijk is voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking, dan moet daar iets aan gedaan worden. Het museum kan met de bevindingen van het testpanel dat vandaag op bezoek is aan de slag om het museum voor iedereen toegankelijk te houden."

Conclusies van het testpanel

Het testpanel was vol lof over de toegankelijkheid van het museum. Ondanks dat er veel zaken goed geregeld zijn, zoals de draaideur en de brede paden, zijn er toch wat verbeterpunten geconstateerd door de groep testers. In de beeldentuin houden de verharde paden op sommige plekken op en de oprijlaan is vrij lang en hobbelig. Daarnaast zou het testpanel graag een extra invalidentoilet zien vlakbij de ingang en zijn de paden in het winkeltje wat smal. Het projectteam gaat nu aan de slag met het maken van een plan van aanpak om het museum nog beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking.

Altijd op de hoogte blijven?