Toegankelijke stedentrip in eigen land: Haarlemse hotspots

3 augustus 2022 - Redactie Support Magazine

Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. In de Support Magazine Vakantie-editie 2022 was er maar plek voor zes citytrips, dus we gaan de komende nummers gewoon nog even door. Deze keer gidst Femke Schukking ons door: Haarlem.

Tekst: Eelke Kelderman

1a-RvHfoto-Femke-Schukking_4852 Femke Schukking voor de kathedrale basiliek Sint-Bavo. Niet te verwarren met de Grote of Sint-Bavokerk, die ook in Haarlem staat. Foto: Richard van Herwaarden / RvHfoto.

Femke Schukking (46) groeide op in Friesland, studeerde in Groningen, en strandde achttien jaar geleden in Haarlem door een baan bij de provincie Noord-Holland. Ze verhuisde vorig jaar met poes Saar vanuit de binnenstad naar de rand van Haarlem, waar ze een beter toegankelijke woning betrok in het Paulushof. Met pijn in het hart, want ze houdt van de stadse reuring. Femke: "De binnenstad voelde als een dorp, ons kent ons. Hier is het stil, en ook al ben ik in een kwartier met de scootmobiel in het centrum, het is wennen. Als een van de ambassadeurs toegankelijkheid ken ik veel mensen in de binnenstad. Het is een oude stad, we willen Haarlem inclusiever maken, toegankelijker. Helaas staat alles door corona een beetje stil, ook vanuit de gemeente. Als je de leuke plekjes kent, dan is Haarlem een fijne stad. Knusse winkelstraatjes, bijzondere hofjes, terrassen op de pleinen, oude grachtenpanden langs het Spaarne en: je bent ook nog eens zó in de duinen."

De hotspots van Femke:

Vooges Centraal

"Het ruim opgezette restaurant Vooges Centraal ligt tegen het station aan. Het is een fijne plek, die je van ‘s morgens vroeg tot laat kunt bezoeken. Ondanks het moderne gebouw is het er toch sfeervol en als je hulp nodig hebt, helpen ze je met liefde. Jas uit, jas aan, vlees snijden, ik vraag dat gewoon en het is nooit een issue. Veganisten kunnen hier net zo lekker eten als vleesliefhebbers."

Cultuurschuur

“Een keer in de twee weken scan ik, als gastvrouw bij theater- en filmhuis De Schuur, de kaartjes en heet ik de mensen welkom. Ik kan niet alle gastvrouwtaken zelf uitvoeren, de film aanzetten bijvoorbeeld, of de rommel opruimen in de zaal. Daarom werk ik altijd met iemand anders. Maar het feit dat ik toch als vrijwilliger aan de slag kan, illustreert dat iedereen er welkom is. Er is ook een leuk café. Voor rollende bezoekers kunnen er in de zaal stoelen weggehaald worden, je zit dan vooraan maar ver genoeg van het doek of het podium.”

Jansje

“Bij cadeauwinkel en lunchroom ‘De wereld van Jansje’ werken mensen met een verstandelijke beperking, dat vind ik leuk. Bovendien ligt de zaak op een mooie locatie: midden in de stad, aan de Grote Houtstraat. Het is er goed toegankelijk, ik ga er graag lunchen en je kan er originele cadeautjes kopen. Het pand is verbonden met de naastgelegen Doopsgezinde kerk door fotogalerie De Gang, waar mooie exposities zijn.”

3b-Jopenkerk-binnen In de Jopenkerk.

Brouwketels in de kerk

"Ik kom graag in de 'Jopenkerk' voor mijn favoriete biertje 'Mooie Nel'. In de oude kerk met hoge glas-in-loodramen staan nu enorme glanzende brouwketels. Op zaterdag is het erg druk, je kunt er gezellig op het terras zitten. Het restaurantgedeelte is boven en alleen bereikbaar met een trap. Wil je lekker eten, dan kun je dus beter naar het tegenovergelegen Woodstone gaan, een goede, populaire Italiaan. Ook hier is het altijd druk, reserveren is nodig en lang natafelen zit er niet in. Dan ligt de rekening al op je tafel. Maar sowieso is het toch leuker om even over te steken naar de Jopenkerk voor een gezellig drankje na."

Teylers schatten

"Achter de woning van meneer Teylers werd in 1784 de eerste 'Boek en Konstzael' opengesteld voor publiek. Zo ontstond het eerste museum van Nederland. Later kwamen er zalen bij, en ook de woning van Teylers werd erbij getrokken. Verwacht geen moderne kunst in het Teylers Museum, wat je hier wel vindt is van alles over toen we de wereld aan het ontdekken waren: botanische tekeningen, mineralen en fossielen. De mooie tijdelijke tentoonstellingen halen vaak de landelijke pers. Het oude gebouw is prachtig en de museumtuin idyllisch en rustgevend, hier heb je niet door dat je midden in de stad bent." Rolstoeltoegankelijke ingang via de museumwinkel (Spaarne 18).

Amrâth Grand Hotel Frans Hals Met de gezellige terrassen rondom de 'Grote of Sint-Bavokerk' voor de deur en het Spaarne aan je rechterhand zit je in dit klassieke viersterrenhotel in het hart van Haarlem. De rolstoeltoegankelijke, zeer ruime kamer op de eerste verdieping is bereikbaar met een lift. Naast een inloopdouche met zitje is er ook een bad. Zie meer op de website van Ongehinderd.

Deftig ouderwets

"Café Brinkman op de Grote Markt is al heel lang het statussymbool van Haarlem, een grand café uit vervlogen tijden. Maar het is toch heel hip om hier te komen. Leuke muziek ook. Na het winkelen kom ik hier graag voor een relaxed koffietje. Op zaterdag en maandag is het markt, dan is het echt te druk bij Brinkman, voor een rolstoeler niet om door te komen. Als je hier bent, loop dan even de 'Grote of Sint-Bavokerk' in, het enorme orgel werd nog door Händel en Mozart bespeeld!" Er is geen aangepast toilet. Je kunt wel naar het openbaar toilet bij de fietsenstalling om de hoek, in de Smedestraat.

Parkeren en toiletten

In Haarlem is parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart gratis op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en in de parkeervakken op straat. Op alle genoemde locaties is er een rolstoeltoegankelijk toilet (tenzij anders vermeld).

Meer lezen over toegankelijke stedentrips?

Dit artikel stond eerder in Support Magazine editie 1-2022. In editie 2-2022 vind je tips voor een citytrip naar Zwolle en in editie 4-2022 komt Maastricht aan de beurt. Deze edities en de nieuwe Vakantie-editie 2023 zijn te bestellen via Tijd voor Tijdschriften. Of neem een abonnement en ontvang de Vakantie-editie 2023 er dan gratis bij:

4a-Voorkeur-Teylers-Museum Teylers Museum.

Altijd op de hoogte blijven?