Toch weer goud voor snowboardster Bibian Mentel

Bibian Mentel viert het tweede goud. Foto: Mathilde Dusol.

Met nog één run te gaan, leek de troonsafstand van snowboardkoningin Bibian Mentel aanstaande. Zelf stond ze tweede, landgenote Lisa Bunschoten eerste. Niets bleek minder waar. In de slotrun gingen bij Mentel alle remmen los. Ruimschoots genoeg voor haar tweede goud in Pyeongchang; haar derde in totaal.

“Helemaal fantastisch dat het hier gelukt is vandaag”, glunderde Mentel met de haar zo kenmerkende glimlach. “Ik had hier natuurlijk mijn zinnen op gezet, maar het was ongelofelijk spannend vandaag. Het niveau is enorm gestegen, iedereen heeft hard getraind. Vanochtend was de course heel erg ijzig, dus ben ik wel wat voorzichtig gestart. De eerste run was een goede trainingsrun, de tweede ging het gas er iets meer op. Toen Lisa sneller was, twijfelde ik echt wel of het nog zou lukken om te winnen. Mijn coaches zeiden dat ik er gewoon vol voor moest gaan. En dat heb ik gedaan.”

Voor Mentel zijn het haar laatste wedstrijden in haar carrière. Tenminste: dat zei ze voor de start van de Paralympische Spelen. Nu krabbelt ze alweer een beetje terug. “Ik ga nog wel wat wedstrijdjes doen”, zegt ze lachend. “Hoe of wat precies, dat weet ik nog niet. Ga ik nog goed over nadenken. Maar paralympisch is inderdaad voor mij klaar. En dan is het prachtig om dat met twee gouden plakken af te sluiten.”

Bronzen Lisa
Bij Bunschoten overheerste de teleurstelling na het brons op de banked slalom. Over het feit dat ze niet het gedroomde goud wist te pakken. Over het feit dat ze Mentel niet had weten te verslaan. En ook nog wel over het incident in de finale met Mentel tijdens de snowboardcross – beiden kwamen ten val, Mentel pakte de overwinning, Bunschoten kwam gehavend beneden. “Ik had op deze Spelen op meer gehoopt, ik ben er op dit moment nog niet heel erg blij mee”, zei ze. “Ik denk dat ik bij de snowboardcross wel heb laten zien wat ik kan, daar mag ik trots op zijn. Dit brons moet nog even landen. Ik hoop dat ik hier later ook trots op kan zijn. Maar nu in elk geval nog niet.”

Vierde plaatsen
Voor Renske van Beek en Chris Vos was er vierde plaats. Een ondankbare plek? “Ja, wel een beetje, omdat je net naast het podium staat”, zei Vos. “Maar ik heb goede runs neergezet, de andere jongens zijn gewoon sneller.” Soortgelijke bewoordingen had Van Beek ook: “Dit is een geweldige ervaring. Ik neem dat mee en hoop over vier jaar echt mee te gaan doen om de medailles.”

(Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher)

Geef een reactie