TikTok-account van Paralympics onder vuur vanwege ‘ongepaste’ grappen

Bedrijven en organisaties wagen zich steeds meer aan TikTok. Daarbij proberen ze jongeren op humoristische wijze aan te spreken. Alleen lijkt dat niet voor elke organisatie geschikt te zijn, zo leerde de Paralympics. Niet iedereen is gek op hun scherpe grappen en memes. Dat meldt het Belgische Metro.

Een skiër daalt de piste af terwijl een remix van ‘Lose Yourself’ van Eminem en de Super Mario-soundtrack klinkt. Opeens vliegt de skiër over ijsberen, koeien in de wei en zelfs planeet Aarde. Het is een van de vele video’s van het TikTok-account van de Paralympics. Die video is inmiddels 1,6 miljoen keer bekeken.

@paralympics You better lose yourself in the moosic.

♬ Lose Yourself Mario Remix – There I Ruined It

Een video van een wielrenner Darren Hicks, die zijn rechterbeen moest laten amputeren na een motorongeluk, haalde 40,9 miljoen views. De muziek onder de video was een specifiek fragment uit het nummer ‘Follow The Leader’ van Ruma Del Sol: “Left, left, left”.

@paralympics LEFT…LEFT…LEFT…

♬ Follow The Leader – Rumba Del Sol

Spelen met verwachting
Die gewaagde grappen liggen nu onder vuur. Het account van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft al 3,4 miljoen volgers, maar krijgt scherpe kritiek op sociale media vanwege de ‘smakeloze’ filmpjes die doorgaans bestaan uit video’s van paralympiërs, gecombineerd met de geluiden en memes die trending zijn op TikTok. Die mix tussen grappige TikTok-geluiden en sterke prestaties van paralympiërs is niet wat je in eerste instantie zou verwachten van zo’n instantie.

Voor- en tegenstand
Brad Snyder, een triatleet die blind is, werd zelf recent het onderwerp van een grap van het TikTok-account. In de video is te zien hoe hij probeert met zijn handen zijn fiets te vinden. Een dramatisch pianogeluid is eronder gemonteerd. “Paratriatlon is zwemmen, fietsen en luchtpiano”, staat als beschrijving onder de video. Hij vond de video wel grappig. “Ik ben blij dat de IPC iets doet wat ik zelf zou categoriseren als innovatief op vlak van sociale media, trends en manieren om een breed, en specifiek jonger publiek, te bereiken”, zegt Snyder aan CNN. Hij geeft wel toe dat er een dunne lijn is tussen respectvol blijven tegenover handicaps en ‘gevatte’ content.

@paralympics Para Triathlon is swimming, cycling and air piano. #Paralympics ♬ original sound – cat piano

Sean Jackson, een Engelse voetballer met een handicap, vertelt aan BBC dat hij aanstoot neemt aan de video’s. Het account zou zich volgens hem moeten richten op de positieve verwezenlijkingen van paralympische atleten. “Ze kiezen er gewoon voor om hen te bespotten en er memes van te maken”, zegt hij.

Reactie Paralympics
Een woordvoerder van IPC benadrukt in een statement aan CNN dat achter het account een “paralympiër staat die handicaps volledig begrijpt”.

“We hebben een sterk volgerspubliek gecreëerd dankzij scherpe en unieke content, waarmee we een publiek kunnen informeren dat zich misschien minder bewust is van de Paralympische sport en de prestaties van onze atleten”, schrijft het IPC.

@paralympics He said right foot leap. #Paralympics ♬ i said right foot – :

“We beseffen dat niet iedereen de inhoud leuk zal vinden en dat we het soms niet goed gaan doen, maar we volgen de berichten op de voet, reageren er altijd op en leren van alle feedback. Belangrijk is dat we merken dat het account ons in staat stelt om jongere fans positief te benaderen over de kracht van parasport als middel om sociale integratie te bevorderen.”

@paralympics BRRRR SKIBIDI DOP DOP DOP 🥇

♬ оригинальный звук – 🌙

Alles lezen over aangepast sporten, van recreatief tot paralympisch niveau? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: Metrotime.be)

Geef een reactie