Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19 aangenomen door Tweede Kamer

Foto via Flickr/Sebastiaan ter Burg

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart komen er meer stemlokalen, in elke gemeente gaat minimaal één stemlokaal al twee dagen voor de verkiezingsdatum open, het aantal machtigingen is uitgebreid naar drie en briefstemmen voor mensen vanaf 70 jaar wordt mogelijk. Dit is de uitkomst van het Kamerdebat van 17 december 2020 met minister Ollongren over de Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19.

Deze wet is bedoeld om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten stemmen ondanks de coronamaatregelen.

Aanpassingen
Met deze tijdelijke wet wordt het dus voor het eerst mogelijk om eerder te stemmen. In elke gemeente wordt tenminste één stemlokaal al vanaf maandag 15 maart opengesteld. En alle stemlokalen krijgen een extra stembureaulid die mensen opvangt en uitleg geeft.

Briefstemmen niet mogelijk
Ieder(in) heeft aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en aan de Tweede Kamer gevraagd om de mogelijkheid van briefstemmen ook mogelijk te maken voor mensen met een hoog gezondheidsrisico jonger dan 70 jaar. Ook in het debat van gisteren werd daar door verschillende Kamerleden naar gevraagd. De minister liet weten dat dit voor de komende Tweede Kamerverkiezingen echter niet te realiseren is. Ieder(in) blijft zich daarom inzetten om deze mogelijkheid voor toekomstige verkiezingen, zoals de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, te onderzoeken.

Lees hier de Brief Inbrengoverleg wet tijdelijke verkiezingen van 10 december.

(Bron: Iederin)

Geef een reactie