Tientallen Russen onder neutrale vlag naar Paralympische Spelen

Foto via Flickr/Minister-President Rutte

Russische sporters mogen alleen onder neutrale vlag meedoen aan de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. Twee jaar geleden in Rio de Janeiro waren Russen nog helemaal niet welkom bij de Paralympics.

De straf is een gevolg van het staatsgestuurde dopingsysteem in Rusland bij de Winterspelen van 2014 in Sochi. Daarbij werd ook gesjoemeld met dopingtesten van paralympische sporters.

Strenge voorwaarden
Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) sprak maandag de verwachting uit dat er 30 à 35 Russen onder neutrale vlag zullen deelnemen in Pyeongchang. Alleen bij het skiën, biathlon, langlaufen, snowboarden en rolstoelcurling zijn Russen welkom. De Russen die willen deelnemen in Pyeongchang moeten voldoen aan strenge voorwaarden van het IPC. Sporters en officials die in het verleden in verband werden gebracht met dopinggebruik worden geweerd. Het IPC maakte verder bekend dat de schorsing van het Russisch Paralympisch Comité gehandhaafd blijft, hoewel er sprake is van “progressie in het bereiken van de benodigde criteria”.

Corrupt
“In de zomer van 2016 bleek dat het anti-dopingsysteem in Rusland volledig corrupt was”, zegt IPC-voorzitter Andrew Parsons. “Het was onmogelijk om te bepalen welke sporters met een handicap uit Rusland schoon waren en welke niet. Daardoor zou Russische deelname aan de Paralympics in Rio de Janeiro de geloofwaardigheid van de sport aantasten. Op dat moment hebben we de noodzakelijke en correcte maatregel genomen door alle Russen te weren. Zeventien maanden later troffen we een ander beeld aan in Rusland. Daarom hebben we nu opnieuw een noodzakelijke en proportionele straf uitgedeeld. De Russische paralympiërs zijn de laatste tijd regelmatig op doping getest onder supervisie van het WADA. We hebben er vertrouwen in dat het anti-dopingsysteem in Rusland niet langer corrupt is.”

Meeste medailles
Bij de Paralympische Winterspelen in Sochi veroverde Rusland liefst tachtig medailles, waaronder dertig gouden. Daarmee presteerde het gastland veel beter dan alle andere landen. Duitsland werd tweede op de medaillespiegel met vijftien plakken, waarvan er negen goud waren. De Paralympische Spelen beginnen op 9 maart en duren tot en met de 18e van die maand.

(Bron: NU.nl)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *