Thoen Engineering loopt op rolletjes

Foto door Richard van Herwaarden

Hij noemt zich de handyman met de ronde benen. De huisvesting van zijn bedrijf is een tot ‘rijdende gereedschapskoffer’ omgebouwde Mercedes Sprinter. Daarachter zit het verhaal van Michäel Thoen.

In het piepkleine lommerrijke Zeeuwse plaatsje Nisse, staat een forse, nagelnieuwe en prachtig diepblauw gespoten Mercedes Sprinter op een oprit. Aan weerszijde de belettering Thoen Engineering. In de wagen zelf is een complete, hypermoderne werkplaats ingericht, met onder andere de meest uiteenlopende meet- en kalibratieapparatuur voor het testen van al even zo uiteenlopend professioneel/industrieel elektrisch handgereedschap. Handgereedschap zoals boormachines, draaibanken, lasapparaten, slijptollen, compressors en hogedrukspuiten. Tot aan koffiezetters en waterkokers aan toe. Kortom: als er maar een stekker aan bungelt en in een werkplaats of zorgcentrum verblijft. De bus is het biotoop van Michäel Thoen, die tijdens zijn opleiding voor kraanmachinist in 1997 een ongeval kreeg. Gevolg dwarslaesie. Einduitkomst: rolstoel.

“Ik moest toen wel even ‘schakelen’,” stelt Thoen met typisch Zeeuwse nuchterheid. “Lopen was onmogelijk geworden, maar ik besloot mijn opleiding als kraanmachinist toch af te maken, zodat ik wel uitvoerder kon worden. Toen heb ik een poosje op het kantoor gewerkt van een loonbedrijf dat verschillende kranen verhuurde. Uiteindelijk werd dat bedrijf overgenomen en kwam ik bij technische groothandel Van der Peijl Techniek terecht, een grote en zeer bekende machineleverancier en een begrip in de regio. Ik had gelijk een goede klik met Van der Peijl en kon aan mijn aangepaste werkbank als monteur aan de slag. Ik deed daar tien jaar lang met veel plezier keuringen en reparaties van al het elektrisch handgereedschap. Ook van die ene slijptol die onverwacht uitschoot richting mijn hand. Pijnlijke ervaring en bovendien niet echt handig als je al in een rolstoel zit. Die gebeurtenis zette me toch weer even in de reset-modus.

Meer lezen?
Je kunt het augustusnummer (editie 4/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *