Teken brandbrief van FNV voor verhoging minimumloon naar 14 euro

Steeds meer mensen doen mee met de campagne #Voor14, die FNV is gestart voor het verhogen van het minimumloon tot een leefbaar inkomen. Dat is ook goed nieuws voor mensen met een beperking of chronische ziekte die een uitkering hebben, want als het minimumloon omhoog gaat, stijgt de uitkering mee. Doe zelf ook mee.

Steeds meer mensen op of rond het minimumloon kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Zij verdienen net genoeg geld voor de huur, zorgverzekering en boodschappen, maar niet voldoende om onverwachte kosten als een kapotte wasmachine of het schoolreisje van de kinderen op te kunnen vangen. En in een crisis zoals nu is deze groep dan ook een van de eerste die de financiële gevolgen voelt. Dat terwijl Nederland enorm welvarend is. Dat de rijken steeds rijker worden is geen loze kreet: in 2018 ging maar liefst de helft van alle vermogensgroei naar de rijkste 1%.

Profiteren van groei
Sinds de jaren zeventig groeit de welvaart in ons land. Onze arbeidsproductiviteit – de hoeveelheid werk die we in een uur gedaan krijgen – is met de helft gestegen. Maar daar profiteert niet iedereen van mee. Mensen met een minimumloon hebben in de afgelopen jaren 20% aan koopkracht ingeleverd. Omdat een groot deel van de inkomsten aan huur en vaste lasten opgaat, blijft er nauwelijks geld over voor andere uitgaven, blijkt ook uit onderzoek van het Nibud.

Daarom moet het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur. Niet alleen werkenden gaan er dan op vooruit: ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW zal hierdoor stijgen, omdat die gekoppeld is aan de hoogte van het minimumloon. Daardoor gaan alle 1,3 miljoen Nederlanders die nu in armoede leven erop vooruit. Zo zorgen we er ook voor dat de kloof tussen arm en rijk niet verder groeit.

Schouder aan schouder
De gevolgen van een eerlijke verdeling van de welvaart reiken veel verder dan in een koopkrachtplaatje te vangen is. Een sterk ongelijke samenleving is een voedingsbodem voor verdeeldheid en populisme. Terwijl we ons juist niet tegen elkaar moeten laten opzetten: een minimumloon van 14 euro is belangrijk voor iederéén, ongeacht je afkomst, leeftijd of geslacht. De beweging Voor 14 laat zich niet verdelen. Wij staan schouder aan schouder met iedereen die wil strijden voor een hoger minimumloon.

Wat betekent het als ik opsta Voor 14?
De Voor 14 campagne bouwt aan een beweging waar de politiek richting de verkiezingen van maart 2021 niet meer omheen kan. Dat betekent nog zes maanden vol acties waar we jouw hulp bij nodig hebben. Sta daarom achter Voor 14, en je ontvangt regelmatig updates over hoe jij in actie kunt komen! Onderteken hier de brandbrief.

(Bron: Voor14)

Geef een reactie