Support Magazine nr. 3 - Toegankelijk wonen en werken

2 juli 2021 - Redactie Support Magazine

De special in editie 3-2021 van Support Magazine gaat over wonen en werken. Leven in een woning die niet voor jou persoonlijk aangepast is, vergt een hoop aandacht en kracht. Tobbend een pak rijst uit het hoge keukenkastje pakken, nog maar net met de rolstoel in de badkamer passen, of die lastige drempel naar buiten nemen. Daar gaat energie naartoe die je niet meer aan hobby's, familie of werk kunt besteden. Bij het vinden van werk is er opnieuw de missie om een toegankelijke werkplek te krijgen, zodat je daar – net als thuis – geen energie aan verspilt. Alles begint met een toegankelijke woning en een voor jou geschikte baan.

Support Magazine 3-2021 valt vanaf dinsdag 29 juni 2021 bij alle abonnees in de brievenbus, met daarin onder meer de volgende onderwerpen:

De woonark van architect Ed. Bijman (59) deint licht op het water van de Spaarne in Haarlem. Het is een stormachtige dag en dat voel je vooral in het bovenste deel van de boot, waar de keuken en eetkamer een magnifiek uitzicht bieden op de rivier. Vier traptreden lager is de zitkamer en kijk je meer tegen het water aan. Nog een verdieping lager, in het ruim, ziet Bijman vanuit de slaap- en badkamer de eenden op ooghoogte voorbij dobberen, als hij helemaal gestrekt staat. De rollende architect vertelt in zijn woning over inclusief ontwerpen en adviseren. Daarnaast geeft hij verderop in de nieuwe editie fijne tips over het toegankelijk inrichten van je woning.

Ga er maar aanstaan: een miljoen woningen bouwen in tien jaar tijd. Om deze megaklus te klaren is, onder leiding van Aedes, een actieagenda opgesteld waarin vele organisaties beloven de handen ineen te slaan. Mooi, maar is er in zo'n megaplan ook ruimte voor de specifieke woonwensen van mensen met een beperking? We vroegen het aan Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties. Aedes, en dus Van Rijn, was initiatiefnemer van het ambitieuze plan. We kennen Van Rijn als voormalig staatssecretaris en minister, maar hij geldt tevens als een expert op het gebied van (sociale) woningbouw.

Stel: je hebt een enorme drive om te werken, maar je lijf werkt niet mee. Het overkwam Nynke van den Boomen (38), die geboren werd met het syndroom van Ehlers-Danlos. Dit betekent dat haar bindweefsel, dat het lichaam steun geeft, niet goed is aangelegd. Ze moest haar carri re opgeven, maar die drive is er niet minder om. Ze werkt nu als Social Impact Spits bij Onbeperkt aan de Slag.

Iedereen moet kunnen werken. Met die stelling is eigenlijk niemand het oneens. En toch: we zijn er nog lang niet, nog steeds staan veel werkzoekenden met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt buitenspel. Hoe komt dat? En wat is er nodig om tot een inclusieve arbeidsmarkt te komen? Op welk vlak moeten werkgevers veranderen en welke stappen moeten werkzoekenden zetten? We vroegen het aan vijf ervaringsdeskundigen.

Sandra Hincu is een 26-jarige Roemeense dame van het hardnekkig levenslustige soort. In 2014 kreeg ze een autoongeluk in Italië. Na een verblijf van één maand op een ic én een revalidatie van een jaar in Italië, zou de liefde haar in 2020 naar Nederland voeren. Waar ze sinds april dit jaar - inclusief rolstoel want dwarslaesie - als caissière in een Amsterdamse supermarkt werkt. Maar werkt die combi rolstoel/kassa? Ja hoor, bij een COOP-supermarkt werkt dat wel degelijk.

Vaak last van blaasontsteking of van andere bacteriële infecties? Dan kan het handig zijn je te verdiepen in de mogelijkheden van bacteriofagen. Toen een vriendin Arnold van den Heurik attendeerde op de mogelijkheden van bacteriofagen, was hij gelijk geïnteresseerd. Misschien was dit de oplossing voor de vele infecties en doorligwonden waar hij last van had. Arnold heeft vaak urineweginfecties en heeft decubitus, ofwel een doorligwond.

Rolstoelreisblogger Eelke Kelderman ging op zoek naar vrijheid in Berg en Dal, in het Rijk van Nijmegen. Het blijkt een mooie uitvalsbasis voor een heerlijk weekend cultuur, natuur en lekker eten.

Bestellen en abonneren

Bestel de nieuwe editie via deze pagina. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Altijd op de hoogte blijven?