Support Magazine nr. 2 - Beeldvorming is een kwestie van kijken

20 april 2022 - Redactie Support Magazine

Ook het aprilnummer van Support Magazine heeft een gasthoofdredacteur: deze keer nam Jacqueline Kool de uitnodiging aan. Sommige mensen laten zich het best omschrijven door hun beroep of functie, bij anderen is dat net wat ongrijpbaarder. Op LinkedIn omschrijft Jacqueline (58) zich als onafhankelijk schrijver, onderzoeker en adviseur rond disability studies. Dekt het de lading? Ja en nee, want ze doet meer. Waar ze in elk geval mee bezig is, is de beeldvorming rond mensen met een handicap. Laat het in editie 2-2022 nu net veel over dit thema gaan!

Hoe wordt er naar personen met een handicap gekeken? En wat doet dat met hoe zij naar zichzelf kijken? Jacqueline Kool laat mensen aan het woord die - allemaal vanuit hun eigen invalshoek - het frame van handicap willen doorbreken.

Support Magazine 2-2022 is vanaf dinsdag 19 april 2022 verkrijgbaar en bevat onder meer de volgende onderwerpen:

Jacqueline groeit als jongste van vier zussen op in een klein, christelijk boerendorp. De spierziekte die haar 6 jaar oudere zus en zij hebben, hoort er voor het gezin gewoon bij. Toch merkt ze al op zeer jonge leeftijd dat mensen anders naar haar kijken; het bepaalt, achteraf bezien, haar latere werk. Artsen stellen dat de twee zussen de puberleeftijd waarschijnlijk net zullen halen en dus leeft het gezin met het idee dat twee van de vier meisjes niet oud zullen worden. Pas als Jacqueline 11 - en haar zus 17 jaar - is, gaat de vroege dood van tafel als artsen tot de juiste diagnose komen: spinale musculaire atrofie (SMA).

Door het coronavirus werd het evenement tot twee keer toe een jaar uitgesteld, maar op 16 april gingen de Invictus Games dan eindelijk van start in Den Haag. 'Invictus' staat voor onoverwonnen, een term die de vechtlust symboliseert van fysiek of mentaal gewonde militairen. Dat is ook wat het toernooi in zeven dagen wil laten zien: alles wat je, ondanks verwondingen in oorlogssituaties, kunt bereiken.

Wat doe je als het beeld dat mensen van jou hebben, vér afstaat van wie je werkelijk bent, of wilt zijn? Accepteer je het en ga je leven naar het beeld dat mensen van je hebben? Of kom je in actie om het beeld te veranderen? Feminists Against Ableism zet zich in om beeldvorming te veranderen. De groep laat zich moeilijk in een omschrijving vangen. Het is een community die zorgt voor elkaar, een groep die allerlei organisaties adviseert hoe inclusief te werken, en een collectief dat iets teweeg probeert te brengen. Waar nodig is de groep fel en serieus, maar ook speels.

De manier waarop je jezelf laat zien en horen, en hóe je gezien wordt, intrigeert gasthoofdredacteur Jacqueline Kool al heel haar leven. "Er zijn ons al veel mensen voorgegaan die zich hier in woord en beeld over hebben uitgelaten," zo weet ze. Zowel Jacqueline als de geïnterviewden delen hun inspiratiebronnen. Wie of wat heeft hun beeld beïnvloed?

Sander Hilberink is lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed bij de Hogeschool Rotterdam. "Ik hoor vaak van mensen dat ze het indrukwekkend vinden wat ik heb gepresteerd. Ik weet dat het oprecht bedoeld is, maar ik word er ook weleens moe van omdat het dan een soort heldenverhaal wordt."

Kijk mee naar beelden van toen en nu op het gebied van activisme en erotiek. Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten? Gasthoofdredacteur Jacqueline Kool licht de foto’s vanuit haar oogpunt toe.

"Ik hoefde niet na te denken over wie mij heeft geïnspireerd," zegt gasthoofdredacteur Jacqueline Kool. "Ik was vaak op zoek naar mensen met vergelijkbare ervaringen, maar vond weinig herkenning in 'handicapverhalen'. Tot ik in 1994 het boek 'Vallende vrouw' zag liggen. Ik viel voor de cover, met Karin Spaink in een zwart jurkje, met zwarte nagellak en netpanty’s. Het boek voelde als een herkenbaar, warm bad."

Speelfilms maken is het leukste wat er is, vindt filmmaker Mari Sanders. Film is bovendien een geweldig medium als je wil werken aan andere beeldvorming rond handicap. Daarover, en over de noodzaak én het plezier van werken aan handicap-identiteit, gaat Jacqueline Kool met Mari in gesprek.

Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. Deze keer gidst Gerda van 't Land ons door de middeleeuwse vesting- en Hanzestad Zwolle, de hoofdstad van Overijssel.

Bestellen en abonneren

Bestel de nieuwe editie via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar plus welkomstcadeaus.

Altijd op de hoogte blijven?