Support Magazine nr. 6 – Innovatie & Inclusie

Het decembernummer van Support Magazine staat voor een groot deel in het teken van innovatie en inclusie. Op de cover is een mooi voorbeeld te vinden van hoe innovatie tot inclusie leidt. Jayley kan door middel van een prothese van het nieuwe project JUMP gewoon alles doen wat haar tweelingzusje ook kan, en dat doen ze het liefst samen. Redacteur Robin Wubben spreekt haar ouders over wat de prothese voor haar betekent, en vraagt prothesemaker Frank Jol naar het idee en de techniek achter JUMP. Het is slechts een van de mooie voorbeelden, in de rest van het magazine vind je er nog meer.

Support Magazine 6-2021 valt vanaf dinsdag 28 december 2021 bij alle abonnees in de brievenbus, met daarin onder meer de volgende onderwerpen:

Toegankelijkheid neemt langzaam toe
De ambitie van overheidsprogramma Onbeperkt Meedoen is dat mensen met een beperking meer naar eigen wens en vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving, net als ieder ander. Het hoofddoel is dat mensen met een beperking merkbaar minder drempels gaan tegenkomen die het meedoen in de weg staan. Men is bij de evaluatie niet over één nacht ijs gegaan. Maar welke conclusies kunnen getrokken worden?
Jacobine Geel, voorzitter College voor de Rechten van de Mens
De administratief medewerkster van de lagere school in Jakarta in Indonesië, waar Jacobine Geel (58) van haar zesde tot dertiende jaar woonde met haar ouders en zussen, zat in een rolstoel. “Ik zag dat ze veel obstakels tegenkwam in haar leven. Dit vond ik erg oneerlijk en ik hoopte dat dat anders kon.” Toen zat het er al bij haar in: de ambitie om een steentje bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Sinds 1 september van dit jaar is Jacobine Geel voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, het mensenrechteninstituut van Nederland. Door middel van onderzoek, advies en voorlichting ziet het College erop toe dat mensen gelijk worden behandeld en hun mensenrechten worden beschermd.
Inclusie: wat kun je zelf doen?
Er wordt veel gesproken en geschreven over inclusie maar, ondanks de bekrachtiging van het VN-verdrag Handicap vijf jaar geleden, moet er nog steeds veel gebeuren. Support Magazine vroeg de lezer wat zij doet om Nederland fysiek en mentaal toegankelijker te maken. In dit artikel een aantal mooie voorbeelden.
iBOT: de zeswielige 'duizendpoot'
Laaiend is Thomas Weiand. Laaiend enthousiast welteverstaan. Over zijn nieuwe elektrische rolstoel, de iBOT, waarvan hij tot nu toe de enige in Nederland is die er eentje bezit. Wie zich wat verder verdiept in de iBOT begrijpt steeds meer het grote enthousiasme van Thomas. Dit logistieke fenomeen kan met behulp van balanstechniek vele hindernissen aan. Een trap of stoeprand? Geen punt! Rul zand aan het strand? In de stand ‘outdoor’ ploegt de op dat moment vierwielaangedreven iBOT zich parmantig en, huppekee, door het strand richting zee.
Rolstoel bedienen met slimme bril
Met de slimme bril Munevo DRIVE kun je via hoofdbewegingen een
rolstoel aansturen. En wellicht is in de toekomst ook bediening van gordijnen, verlichting, televisie en alarmering een optie. Voor mensen met een beperkte handfunctie lijkt dit een mooie opmaat naar meer zelfstandigheid. “Dan wordt mijn handicap een stuk minder.”
ONWARD: Nieuwe stappen bij dwarslaesie
Het was maar één stapje op weg naar herstel van dwarslaesie, maar voor
Gert-Jan Oskam waren het 130 stappen om precies te zijn. Achter de rollator weliswaar, en met behulp van een apparaatje in zijn buik en rug dat zijn spieren een zetje gaf. Het was een nieuw succes voor het Eindhovense bedrijf Onward, maar verdere stappen liggen in handbereik.
Samen spelen is leuk en gezond
Vogelnestschommels, rolstoeldraaimolens en rolstoeltoegankelijke
zandbakken, waterpompen en glijbanen. Dat zijn heerlijke speelattributen voor alle kinderen. Op diverse manieren wordt eraan gewerkt om kinderen in een rolstoel lekker met andere kinderen te laten spelen.
Seks hoort bij het leven, ook als het niet meer kan zoals voorheen
Na een ongeval of ziekte verandert alles in je leven, dus ook de manier waarop je seks hebt. Intimiteitsverpleegkundige Nelleke van Winkelhof: “Een vluggertje op de wasmachine zit er veelal niet meer in, maar er is nog veel wat wel kan.”
'Yoga is een perfecte aanvulling op therapie'
Tik op Instagram eens ‘yoga’ in als zoekterm en je vindt een keur aan jonge, goed uitziende meiden die in de meest onmogelijke yogahoudingen zitten of staan. Plus foto’s van zweverige types die iets te lang in de sixties zijn blijven hangen. Yogadocente Anne van Leeuwen en leerling Karim Mansour Hattal – roepnaam: Karim – bewijzen dat yoga veel meer is. En dat je het ook enkel in je hoofd kan uitvoeren.

Bestellen en abonneren
Bestel de nieuwe editie via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar plus welkomstgeschenk.

Geef een reactie