Support Magazine nr. 5 – Vader en dochter over zelfredzaamheid

Het oktobernummer van Support Magazine staat voor een groot deel in het teken van zelfredzaamheid. De gasthoofdredactie wordt gevoerd door Jan Troost én zijn dochter Jeske. Zij zijn te vinden op de cover, samen met hulphond Daan. In het magazine vertelt Jeske dat ze door haar hulphond voor een groot deel haar zelfredzaamheid terugkreeg. Jan is al vele jaren bekend als activist en lobbyist voor de belangen van mensen met een beperking, en zijn dochter is uit hetzelfde hout gesneden. Beiden hebben de aandoening osteogenesis imperfecta. Journalist Paul Waayers tekende een gevoelig interview met vader en dochter op. Hoe ervaarden zij hun weg naar zelfredzaamheid?

Support Magazine 5-2021 valt vanaf dinsdag 26 oktober 2021 bij alle abonnees in de brievenbus, met daarin onder meer de volgende onderwerpen:

Er zijn vele wegen die naar Parijs leiden
“Parijs is nog ver,” zei wielrenner Joop Zoetemelk ooit tijdens de Tour de France. Maar voor de paralympische sporters is Parijs niet meer zo ver als het normaal zou zijn. De Paralympische Spelen in Tokio liggen net achter ons, de volgende zomerspelen zijn door het corona-uitstel ‘al’ binnen drie jaar in de Franse hoofdstad. Hoe hebben drie talentvolle sporters die er in Tokio niet bij waren, naar de Paralympische Spelen gekeken? Heeft het ze extra gemotiveerd om nog harder te werken voor hun paralympische droom? Ze zagen collega-sporters medailles winnen, boven zichzelf uitstijgen óf juist teleurgesteld naar huis komen omdat die gedroomde prestatie er niet kwam. Aan het woord zwemster Florianne Bultje (23 jaar), badmintonster Sophie van den Broek (19 jaar), en triatleet Brendan Bischof (30 jaar). Zien we ze straks in Parijs?
Het 'wonder' van Helmond? Daan de hulphond!
Het leven is qua beperkingen niet echt zachtzinnig met Jeske Troost omgegaan. Een aangeboren ziekte die ‘garant’ stond voor broze botten, en in 2013 – Jeske was toen 17 – een netelige val van een trap. Gevolg: bedlegerigheid voor twintig uur per dag, funest voor een levenslustige vrouw. Totdat hulphond Daan al kwispelend haar leven instormde en haar in de poten sloot.
Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske
Mijn vader Jan Troost en ik doen het liefst zoveel mogelijk zelf.
We gebruiken daar reguliere hulpmiddelen voor, maar soms ook minder voor de hand liggende voorwerpen.
Jaap Bressers: 'De meeste grenzen zitten in je hoofd'
Jaap Bressers praat zo gepassioneerd dat hij een veelgevraagd spreker
is geworden. Support Magazine interviewt hem over zijn weg naar zelfredzaamheid nadat hij een hoge dwarslaesie opliep.
De Monnikskap in Nijmegen: unieke school voor inclusief onderwijs
Een onderwijssysteem waarin iedereen kan meedoen, is een ideaalbeeld voor een inclusieve samenleving. Maar het klinkt makkelijker dan het werkelijk is. Het Nijmeegse Dominicus College bewijst met De Monnikskap dat het wel kan. Een aparte schoolafdeling, maar waar mogelijk sluiten leerlingen aan bij de rest van het college. Oud-leerling Jan Troost gaat op bezoek.
Kees-Jan van der Klooster: 'Het draait niet om stunten, maar om regie nemen in je eigen leven'
Iedereen moet mee kunnen doen. Het is zo’n cliché waar iedereen het wel mee eens is. In de praktijk lukt het echter niet helemaal. Kees-Jan van der Klooster (44) wil daar verandering in brengen. Met zijn Wheelchair Skills Team maakt hij mensen rolstoelvaardiger, zodat ze zelfstandiger kunnen functioneren en écht mee kunnen doen.
Jeske Troost enthousiast over appgroepen
Medische vragen, seksualiteit en relaties, kapotte rolstoelen en incompetente monteurs. Noem een onderwerp en het komt wel voorbij in de appgroep ‘Brittle Babes’, waar Jeske Troost en haar vriendinnen met osteogenesis imperfecta zich in verenigd hebben. Lotgenotencontact blijkt een vies woord, maar een ‘lekkere foute groepsnaam’ is wel een vereiste. Jeske vertelt.
Zelf hulpmiddelen of zorg regelen
Bij Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, is veel kennis in huis over het aanvragen van onder andere hulpmiddelen. “Zelf doen is stoer,” vertelt adviseur Hans van der Knijff, “en het is niet alleen voor budgethouders aan te raden.” Adviezen hoe je je eigen plan kunt trekken als je een Wmo-melding doet.
Zorgeloos naar de Formule 1 in Zandvoort
Terwijl veel evenementen dit jaar niet door konden gaan, gold dat niet voor
de eerste editie van de Grand Prix van Nederland sinds 1985. In Zandvoort is er alles aan gedaan om te zorgen dat iedereen het autosportspektakel het hele weekend lang – ínclusief overnachtingen – kon bijwonen. Support Magazine bekeek de faciliteiten voor mensen met een beperking.
Nieuwe regels medische hulpmiddelen
In mei van dit jaar is de Medical Device Regulation van kracht geworden. Deze Europese verordening heeft nogal wat gevolgen voor de hulpmiddelenbranche. Kunnen we rolstoelen die samengesteld zijn uit verschillende onderdelen van verschillend fabricaat nog wel gebruiken?

Bestellen en abonneren
Bestel de nieuwe editie via deze pagina. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar plus welkomstgeschenk.

Geef een reactie