Support Magazine nr. 1 – Regie in eigen hand

Het februarinummer van Support Magazine staat voor een groot deel in het teken van Regie in eigen hand. Wie kun je voor dit thema beter vragen dan Dick Cochius? Eigen regie zit in zijn systeem. Dick regelt al zijn zorg en assistentie sinds 2015 helemaal op zijn eigen manier. Want door zijn progressieve spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) heeft Dick 24 uur per dag iemand bij zich nodig voor de meest uiteenlopende ondersteuning. De redactie is daarom blij dat hij als gasthoofdredacteur wilde meewerken aan editie 1 van 2022. Dick geeft tips voor hoe je alles zelf kunt regelen en vertelt wat hij, met gebruik van goed draaiende assistentie, graag doet in het dagelijkse leven.

Support Magazine 1-2022 valt vanaf dinsdag 22 februari 2022 bij alle abonnees in de brievenbus, met daarin onder meer de volgende onderwerpen:

De cirkel is voor Barbara van Bergen rond in Beijing
Op vrijdag 4 maart beginnen de Paralympische Winterspelen in Beijing. Nederland heeft medaillekansen in twee van de zes sporten die op het programma staan: snowboarden en alpineskiën. Voor zitskiester Barbara van Bergen worden het haar tweede Paralympische Spelen in de Chinese hoofdstad. In 2008 debuteerde ze daar op het hoogste niveau. Als rolstoelbasketbalster, op de Zomerspelen, welteverstaan.
'Altijd voor je persoonsgebonden budget blijven knokken'
Wie heeft jou geïnspireerd? Dat klinkt als een ingewikkelde vraag, maar Dick Cochius hoefde er geen moment over na te denken. “Dat is Aline Molenaar,” zei hij meteen. De directeur van Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft eraan bijgedragen dat Dick zijn leven kan leiden zoals hij wil.
Dick Cochius over eigen regie
Dick Cochius heeft zijn woon-, zorg- en leefsituatie helemaal zo ingericht als hij het zelf hebben wil. Toch is dat niet de enige manier waarop je je eigen regie kunt nemen in je leven. We vroegen Dick om zijn beste tips om, met of zonder persoonsgebonden budget (pgb), met of zonder intensieve zorgvraag, je leven te kunnen leven zoals jij dat wilt.
Elkaar inspireren
Toen Rivka Smit (33) geboren werd, kregen haar ouders te horen dat ze niet ouder zou worden dan twee jaar. Op de mytylschool schetsten ze haar een toekomst in een activiteitencentrum met weinig uitdagende werkzaamheden. Nu werkt ze 32 uur per week als relatiemanager bij het Prinses Beatrix Spierfonds en woont ze zelfstandig.
Verschillende pgb-modellen in Europa
Als belangenbehartiger voor mensen met een handicap reist Dick Cochius al jaren Europa door. Zijn eigen zorg organiseerde hij naar het Deense model van het persoonsgebonden budget (pgb) en sowieso ziet hij de Scandinavische landen als goed voorbeeld van hoe het pgb georganiseerd kan worden. Maar hoe regelen andere landen eigenlijk de langdurige zorg? En kent heel Europa een vorm van pgb?
Powerchairhockey
Wie Dick Cochius zegt, zegt ook powerchairhockey. Al ruim veertig jaar is hij bij de sport betrokken. Powerchairhockey wordt gespeeld in een elektrische rolstoel door spelers met een zware handicap. Het is zo ongeveer de enige teamsport voor sporters in een elektrische rolstoel. “Als je een elektrische rolstoel kunt bedienen, kun je meedoen,” zegt Dick. “En dat is misschien wel het belangrijkste. Je hoeft niet meteen het Nederlands team te halen, als je maar mee kunt doen.”
Voorzitter Fokus: 'Eigen regie zit in ons DNA'
In 1974 waaide het Fokusconcept vanuit Zweden over naar Nederland. Gewoon wonen en leven, in een gewone wijk, voor mensen met een zware fysieke beperking. Een gelijkvloerse woning met 24-uurs ADL-assistentie op afroep en aanwijzing. De regie volledig bij de cli nt. Hoe staat het nu, bijna een halve eeuw later, met het Fokusconcept en de eigen regie? Support Magazine vraagt het cli nt Manon van den Heuvel, ADL’er Jurg Tims en voorzitter van de raad van bestuur Marco van Es.
Nieuwe regeringsploeg: wat kunnen we verwachten?
Er is een nieuw kabinet, met oude en nieuwe gezichten, opnieuw onder leiding van Mark Rutte. Wat kunnen mensen met een beperking van de nieuwe ploeg verwachten, als het gaat om hun directe belangen.
Haarlemse hotspots
Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. In de Vakantie-editie 2022 was er maar plek voor zes citytrips, dus we gaan de komende nummers gewoon nog even door. Deze keer gidst Femke Schukking ons door: Haarlem.

Bestellen en abonneren
Bestel de nieuwe editie via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. Wil je in de toekomst verzekerd zijn van automatische toezending van élke editie, dan kun je beter meteen een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar plus welkomstgeschenk.

Geef een reactie