Studenten TU Delft presenteren verbeterd exoskelet voor mensen met dwarslaesie

28 maart 2017 - Redactie Support Magazine

Studenten van de TU Delft hebben een nieuw exoskelet gepresenteerd voor mensen met een dwarslaesie. Zij willen de bestaande exoskeletten verbeteren door het gebruik van lichtere materialen en compactere nabootsingen van heup- en kniegewrichten. Daarnaast werken ze aan een betere informatieoverdracht aan de gebruikers die niets meer in hun benen voelen.

De studenten, verenigd onder de naam Project March, hebben het ontwerp voor het exoskelet op 24 maart gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris van VWS Martin van Rijn. Het is een ondersteunend frame dat buiten het lichaam wordt gedragen en patiënten met dwarslaesie helpt bij hun dagelijkse activiteiten – naast de rolstoel. Een van de grote voordelen is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om op ooghoogte te communiceren.

Crowdfunding

Binnen Project March werken de studenten samen met dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain. Die beschikt al over een exoskelet, de commercieel verkrijgbare ReWalk, dat hij kon aanschaffen dankzij een succesvolle crowdfundingactie. Dat dient mede als basis voor het nieuwe ontwerp, bijvoorbeeld voor de gewichtsverdeling en de manier waarop het bevestigd is aan het lichaam.

Elektronica

Een ander aandachtspunt is het zo klein mogelijk houden van de rugzak vol elektronica. Die is groot bij de huidige exoskeletten. Dat denken de studenten te kunnen oplossen door de elektronische componenten slim te verdelen over het pak, maar dan moeten ze zien te voorkomen dat er ruis in hert systeem komt.

Maatschappelijk nut

Tijdens de presentatie was er niet alleen aandacht voor het design, maar ook voor het maatschappelijk nut van het exoskelet. Zowel De Sain als Van Rijn waren optimistisch over de mogelijkheden, zeker als de juiste partijen samenwerken. Project March, dat dit jaar het ontwerp wil doorontwikkelen, biedt daartoe een aanzet.

(Bron: Skipr)

Altijd op de hoogte blijven?