Studenten TU Delft ontwikkelen exoskelet dat zijwaarts beweegt

Foto via Project MARCH

Het studententeam van de TU Delft is weer een stap verder met het exoskelet van Project MARCH. Met hun vierde prototype, dat zij op 13 augustus presenteren op de Markt in de Delftse binnenstad, kunnen mensen nu ook zijwaarts lopen dankzij een nieuw heupgewricht. Ook is de nieuwe versie zo gemaakt dat het skelet makkelijker naar wens van de gebruiker kan worden aangepast.

Het exoskelet is een harnas dat bestaat uit ‘robotbenen’, sensoren en een accu- en computerpakket. Door opdrachten te geven kunnen mensen met een dwarslaesie uit hun rolstoel opstaan en lopen. De skelet maakt ze niet alleen mobieler, maar maakt het ook mogelijk om een gesprek – letterlijk – op het zelfde niveau te voeren.

Stabieler en natuurlijker
Volgens Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet nog verbeteren, voordat het in de toekomst op straat te zien is. “Mede daarom hebben we dit jaar een nieuw heupgewricht toegevoegd”, legt hij uit. “Het maken van zijstappen wordt hierdoor mogelijk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

Onthulling
De onthulling van de vierde versie vindt plaats op de Markt in Delft van 16.00 uur (inloop) tot 18.00 uur. Het nieuwe exoskelet zal in september meedoen aan de Cybathlon in Zwitserland. Dit is een wedstrijd waarbij mensen met een lichamelijke handicap met behulp van moderne ondersteuning tegen elkaar strijden. Verschillende obstakels zoals een slalom, trap of helling moeten tijdens de wedstrijd worden overwonnen.

Lees ook de artikelen over de deelname van Project MARCH aan Cybathlon 2018 en over voorganger March III.

(Bron: AD.nl)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *