Strandrestaurant De Waterreus op Scheveningen knokt al jaren voor de plaatsing van een hellingbaan voor mensen met een beperking voor hun deur, maar de gemeente Den Haag lijkt daar geen gehoor aan te geven. “Het is absurd. We zijn hier al meer dan tien jaar mee bezig,” klagen Lennard Smit en Steve Willeijns van De Waterreus. Lokale politieke partij Hart voor Den Haag springt in de bres voor de ondernemers en gasten met een handicap.

De situatie sleept zich voort en het is hoog tijd voor verandering, vindt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. “Het gaat hier om de aanleg van een eenvoudige hellingbaan, niet om de derde Maasvlakte.” Eigenaar Willeijns is het daar volledig mee eens. “Mindervalide gasten moeten soms wel vijfhonderd meter verderop de hellingbaan gebruiken. Dat is simpelweg te ver weg voor velen van hen.”

Keer op keer 'nee'

De zaak, die het hele jaar rond geopend is, trekt relatief veel oudere gasten. Daarom willen ze graag goed bereikbaar zijn. Hoewel er ruimte is voor een hellingbaan en de uitbaters zelfs bereid zijn om de kosten zelf te dragen, blijft de reden waarom de gemeente al jaren geen toestemming verleent, onduidelijk. “We krijgen keer op keer een ‘nee’ te horen, zonder duidelijke verklaring,” aldus Smit. “Het is frustrerend en eerlijk gezegd ook schandalig. Enkele jaren geleden werden we nog uitgeroepen tot meest toegankelijke strandtent door de gemeente. Dit is dubbelop.”

De zaak is is gelijkvloers, heeft een toegankelijk toilet en biedt braille-menukaarten aan. “Vorige week kregen we een mail van de gemeente om ideeën in te dienen ter verbetering van de toegankelijkheid van Scheveningen, maar dit proberen wij juist al jaren!”

Groot obstakel

“Iets verderop heeft strandpaviljoen Spize wel een hellingbaan laten aanleggen, dus het is zeker mogelijk,” merkt Willeijns op. “Deze ondernemers voelen zich roependen in de woestijn,” concludeert Sluijs. “Hoe kan de gemeente ondernemers vragen om met ideeën te komen om ze vervolgens terzijde te schuiven? De gemeente begeeft zich op een hellend vlak als dit niet opgelost wordt”, zegt Sluijs. “Voor mensen met mobiliteitsproblemen vormt de trap een te groot obstakel,” zegt fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, die zelf ook minder mobiel is. “Er wordt gewoonweg te weinig gedaan voor de grote groep mindervaliden.”

Technisch haalbaar

Stichting Voorall, de belangenorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, steunt De Waterreus en Hart voor Den Haag. “Het is de meest toegankelijke strandtent van Scheveningen en onze achterban komt hier graag, maar ze geven aan dat ze te ver moeten omrijden of omlopen. Een extra hellingbaan tegenover De Waterreus is bovendien technisch haalbaar. Wat de reden is voor de weerstand bij de gemeente is ons ook onduidelijk. We zullen dit jaar advies uitbrengen naar de gemeente om dit wel te doen,” aldus Roemeling. “Laat de gemeente dit nu als de gesmeerde bliksem toestaan”, besluiten Sluijs en Van Stuijvenberg.

Lees hier de schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag.

Bron: Hart voor Den Haag

Altijd op de hoogte blijven?