Stomadragers geweigerd in sauna

Foto via Stichting Stomaatje

Stichting Stomaatje hoort vanuit hun achterban geluiden dat stomadragers in sommige sauna’s niet worden toegelaten. De sauna’s zijn bijvoorbeeld bezorgd dat het zwembad wordt bevuild. Eén van de reacties is dat de locatie in dat geval een week moet sluiten.

Het is duidelijk dat er saunabeheerders zijn die niet weten wat een stoma inhoudt en dat stomadragers hygiënische bezoekers kunnen zijn voor hun sauna. Waar het idee vandaan komt dat een stomadrager problemen geeft, is voor de stichting een raadsel.

Discriminatie
Op de website van de Rijksoverheid is te lezen: “In Nederland mag je geen nadeel ondervinden van je handicap of chronische ziekte. Dit geldt onder meer bij wonen, werken, onderwijs, openbaar vervoer, winkelen, uitgaan en goederen en diensten.” Een stomadrager kan en mag dus niet in een sauna worden geweigerd.

Voorlichting
Omdat de stichting vindt dat iedere stomadrager recht heeft op een dagje sauna, hebben zij alle sauna’s in Nederland benaderd. Zij hebben uitleg gegeven over de functie van een stoma, tips gegeven en de mogelijkheid gegeven hen te contacteren bij verdere vragen. De eerste reacties waren erg positief. Gelukkig betreft het slechts een klein aantal sauna’s waar stomadragers worden geweigerd, en worden zij in de meeste sauna’s gewoon toegelaten.

Hygiëne
Waar mensen zonder stoma wel eens per ongeluk of met opzet urine in het zwembad achterlaten, of van tevoren hun billen niet goed hebben afgeveegd, is daar bij stomadragers geen sprake van. En om te laten zien dat de huidplaat van een stomazakje goed hecht in water en niet zomaar loslaat in het geval van een ongelukje, heeft een zweminstructeur een test gedaan in opdracht van een aantal stomaverpleegkundigen. Deze heeft vier uur lang tot de borst in het zwembad gestaan met verschillende stomaproducten, die geen van alle loslieten.

Ook met een stoma kun je naar de sauna. De drempel is voor iemand met een stoma soms groot, maar als er goed mee om wordt gegaan is het een enorme boost voor het zelfvertrouwen wanneer het lukt om weer naar de sauna te gaan.

Zwemdag
Stichting Stomaatje doet al jaren haar best om informatie en voorlichting te geven over alle ins & outs rondom een stoma. Ook organiseren ze ieder jaar een zwemdag voor stomadragers, waarbij ze laten zien dat je zeker kunt zwemmen met een stoma.

  2 comments for “Stomadragers geweigerd in sauna

Geef een reactie