Stichting 5D stopt vanaf 2019

Festival 5D 2014. Foto via archief Support Magazine.

Stichting 5D (een stichting die zich inzet voor toegankelijk theater maken, voor en door mensen met en zonder beperking) heeft bekendgemaakt ermee te stoppen. De stichting kreeg het niet langer voor elkaar de financiering bij elkaar te krijgen voor haar activiteiten.

De stichting is begonnen als Festival 5D in 2010. Het doel was een festival te organiseren dat voor iedereen toegankelijk zou zijn, dus ook voor alle mensen met een handicap. Later omvatten de activiteiten van 5D meer dan een festival en is in 2015 gekozen voor een nieuwe naam: Wij zijn 5D.

Minder geld
De afgelopen jaren is de financiering vanuit de fondsen voor Stichting 5D teruggelopen. Dit werd in de loop van 2016 steeds duidelijker. De afgelopen periode bleek het moeilijker te worden om onderdelen en projecten van 5D gefinancierd te krijgen. De afgelopen anderhalf jaar is erg veel tijd gestoken in contact leggen en houden met zowel landelijke als gemeentelijke overheid. 5D vindt namelijk dat daar de ondersteuning vandaan zou moeten komen. Helaas heeft dat wel veel goodwill, maar geen inkomsten opgeleverd. 5D valt daarmee tussen wal en schip: de maatschappelijke fondsen trekken zich terug maar de overheid is nog niet zo ver. Er is hierdoor geen geld voor de activiteiten van 5D en er is daarom besloten Stichting 5D op te heffen.

Veel bereikt
5D stopt niet omdat ze niets hebben bereikt. In de afgelopen jaren heeft de stichting bijvoorbeeld 158 leerwerkplekken en stageplaatsen gerealiseerd voor jongeren met een (on)zichtbare handicap of beperking en 17 ‘startersbanen’ voor jongeren met een handicap gerealiseerd. Tijdens Festival 5D zijn er 28 voorstellingen gemaakt voor 10.780 bezoekers en buiten Festival 5D om nog 15 inclusieve voorstellingen en 6 theatrale installaties gemaakt die respectievelijk 23.869 en 13.340 bezoekers bereikt hebben. Lees meer over de mijlpalen op de 5D website.

Gedeeltelijk voortbestaan
Per 1 januari 2019 sluit het kantoor en de theaterwerkplaats van 5D. Ondertussen is de stichting nog wel druk bezig met het onderbrengen van verschillende onderdelen, projecten en het gedachtegoed van 5D zoals de leerwerkplekken, het theatermaken en de toegankelijkheid. Zodra meer zekerheid is over het voortbestaan van bepaalde zaken, dan wordt dat door Stichting 5D gemeld.

(Bron: Wij zijn 5D)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *