De Eerste Kamer heeft de stemming over het voorstel om discriminatie op grond van iemands beperking of seksuele gerichtheid in de Grondwet op te nemen uitgesteld. De PVV vroeg dinsdagavond om een hoofdelijke stemming, maar veel senatoren waren al niet meer aanwezig. Daarom is het besluit uitgesteld tot 17 januari. Dat meldt NU.nl.

Het was de verwachting dat dinsdag een meerderheid van de Eerste Kamer een wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA zou steunen. Maar zover kwam het niet. De aanvraag voor een hoofdelijke stemming werd pas om 22.15 uur gedaan. Zo'n verzoek kan de hele dag ingediend worden, maar veel senatoren hadden er niet meer op gerekend en waren al naar huis gegaan.

Ongenoegen

Vrijwel alle fracties uitten hun ongenoegen over de strategie van de PVV. Ruard Ganzevoort van GroenLinks sprak van een "politiek spelletje", Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren vond het een "beschamende vertoning". Annabel Nanninga (Fractie-Nanninga) noemde het een "heel lelijke gang van zaken" en zelfs "onbeschoft". D66, PvdA, SP, VVD en FVD zeiden het jammer te vinden voor de mensen op de tribune.

Henk Otten vestigde de aandacht op de lege zetels en noemde de afwezigheid van een deel van de senatoren juist "heel erg treurig". PVV'er Alexander van Hattem, die zijn plan om de hoofdelijke stemming aan te vragen niet vooraf had aangekondigd, zei te menen dat het debat niet in een "halflege zaal" kon eindigen. "Als er een grondwetswijziging is, dan is dat iets heel fundamenteels."

VN-verdrag Handicap in praktijk brengen

Omdat het om een grondwetswijziging gaat, moet zowel de Tweede als de Eerste Kamer er twee keer over stemmen. In 2019 is er al eens over gestemd. Bij de tweede stemming is een tweederdemeerderheid nodig.

Tweede Kamerleden beschouwen de beoogde wetswijziging als een opdracht om het VN-verdrag Handicap verder in de praktijk te brengen. Dat moet de positie van mensen met een beperking verbeteren. Ook maakt het extra duidelijk dat bijvoorbeeld discriminerend geweld tegen de lhbtiq+-gemeenschap moet worden tegengegaan. Daar krijgen zeven op de tien mensen uit die gemeenschap nu nog mee te maken.

(Bron: NU.nl)

Altijd op de hoogte blijven?