Volg de sporen van een local en boek een fijne citytrip naar een van onze provinciehoofdsteden. Deze keer gidst Mady von Liebenstein je door Nederlands meest zuidelijke stad: Maastricht. Eelke zocht er een fijn hotel bij.

Mady von Liebenstein kwam 37 jaar geleden, voor het werk van haar man, met haar gezin naar Maastricht. Mady: “Nog steeds een prima keus. In het bourgondische Maastricht hebben ze joie de vivre goed begrepen. Wij houden van langeafstandswandelingen en dan zit je hier goed. Na een rugoperatie, acht jaar geleden, belandde ik in een rolstoel, waardoor ik toegankelijkheid met andere ogen leerde zien. Denkend in oplossingen, vind ik die meestal ook. Zo zijn de kinderkopjes in de binnenstad met mijn Freewheel wél goed te doen. Historische panden zijn weliswaar vaak niet toegankelijk, maar ik verlang dat ook niet. Mijn pareltjes zoek ik er wel uit! Je vindt ons vaak op het Slevrouwe Plein (Onze Lieve Vrouweplein) bij Café Charlemagne. Vooraf branden we in de kerk een bougieke (kaarsje), voor wie dat nodig heeft. Met wat geluk repeteert het koor. Onze thuisbasis is en blijft “Sjoen Mestreech, mèt leefde en plezeer!”

Bovenste-bos Mady in het
Bovenste Bosch.

Steile wanden en tropisch water

“Evengoed zijn we ook met de rolstoel blijven wandelen. In het begin deed ik per abuis zelfs mijn wandelschoenen aan… Favoriete plek is rondom de kalkgroeve van de voormalige cementfabriek ENCI op de Sint-Pietersberg. Wij parkeren de auto bij Fort Sint Pieter en Chalet Bergrust. Het fort is niet toegankelijk, maar rondom ligt een goed pad. Na koffie met vlaai wandelen we rechts langs het Chalet naar boven, via de ENCI-groeve naar het kasteelterrein van Hoeve de Lichtenberg (verhard pad).

Soms lunchen we bij Buitengoed Slavante, met prachtig uitzicht op de wijngaarden. Hier eet je de beroemde grenachetaart van Patisserie Peter Lemmens. De bosrijke route is misschien maar twee kilometer, maar wij doen er zó een uur over, er is zoveel te zien! De diepe groeve is het overblijfsel van tientallen jaren kalkwinning. De witte steile wanden en het knalblauwe water beneden kun je mooi zien vanaf het uitkijkplatform.”

Chalet Bergrust heeft een klein, rolstoeltoegankelijk toilet. Slavante een niet-aangepast toilet op de begane grond. De ENCI-groeve is niet rolstoeltoegankelijk, maar is sinds kort wel met hulp van vrijwilligers van Onbegrensd Avontuur te bezoeken in een speciale offroadrolstoel, info@onbegrensdavontuur.nl. De grotten bij het fort zijn rolstoeltoegankelijk, na een pittige helling. www.exploremaastricht.nl

03a-encigroeve-maastricht-waterplas-overzicht-eighty8things ENCI-groeve: witte steile wanden en knalblauw water.

Umami By Han

"Umami heeft een menukaart om van te smullen. Bijzondere, mooi opgemaakte gerechtjes met smaken uit verschillende Aziatische landen. Niet voor niks bekroond met een Bib Gourmand: goede kwaliteit, betaalbaar en een ruime keus aan gerechten (drie gangen met elk twee gerechtjes, 32 euro). Strak, donker interieur met oosterse invloeden. Wij komen hier graag en heel regelmatig."

Rolstoelingang: via het naastgelegen Hotel l’Empereur. Daar is ook het rolstoeltoilet.

Vlaaien en keutels

"De mooiste en lekkerste vlaaien liggen uitgestald in de etalage van de Bisschopsmolen, hier zit wel een drempel voor de deur. Bonbonwinkel Boulanger is mijn vaste adresje voor overheerlijke bonbons. Ik kom hier al jááren, bijna elke zaterdag. De bonbons zijn vaak met room gevuld. Vraag om de keutel. Puur. Twee, drie in een doosje. Oh mmm, en de roomtruffels zijn ook héérlijk. De chocolaterie vind je vlak bij het bekende Vrijthof.

Onderweg daarnaartoe kom je langs de mooiste boekhandel van de wereld (volgens de Guardian) in de Dominicanenkerk, ook een aanrader. Bij Coffeelovers achterin de kerk drink je lekkere koffie van Blanche Dael, de ambachtelijke koffiebranderij van Maastricht."

In de Dominicanenkerk kun je met de lift naar beneden voor het rolstoeltoilet. Bij Coffeelovers is een plank beschikbaar voor de treden.

04-Etalage-Bisschopsmolen Vlaaien en nog eens vlaaien bij de Bisschopsmolen.

Lekker dromen: Design Hotel Maastricht

Midden in het hippe stadsdeel Wyck, vindt je achter een prachtige historische gevel Design Hotel Maastricht. Het hotel ligt aan de statige, lange Stationsstraat, 200 meter van het station. De rolstoeltoegankelijke kamer is op de eerste verdieping direct tegenover de lift. De moderne kamer heeft een houten vloer, sfeervolle verlichting en je kunt er een kopje koffie of thee zetten. De badkamer heeft basisvoorzieningen (toiletbeugels, douchekruk) en een luxe elektrische schuifdeur! 07-DESIGN-HOTEL-MAASTRICHT-EXTERIEUR-3 Design Hotel Maastricht.

Cultuur

"Zéker een keer per maand bezoek ik kunstmuseum Bonnefanten. De met zink beklede koepeltoren hiervan schittert aan de skyline van Maastricht. Al zou de wisselende expositie je niet aanspreken, het gebouw en de museumwinkel zijn al de moeite waard. Ik koop er vaak cadeautjes. Museumcafé Ipanema heeft een heerlijk zonnig terras aan de Maas, waar je zonder museum-entreebewijs ook welkom bent.

Dit moderne stadsdeel, Céramique, is bovendien architectonisch een aanrader! Loop eens binnen bij de Centre Céramique, met als voornaamste bewoner de bibliotheek, maar kijk vooral even of er een leuke (gratis) expo is, zoals de jaarlijkse World Press Photo-tentoonstelling."

05-bonnefantenmuseum-maas-maastricht-marketing-hugo-thomassen Eyecatcher: de met zink
beklede koepeltoren van
het Bonnefantenmuseum. Foto: Hugo Thomassen, Maastricht Marketing.

Lumière

"Ik kom ook graag bij Lumière, in de sfeervolle vroegere elektriciteitscentrale kijk je de mooiste filmhuisfilms. Het zicht op het doek is prima, de rolstoelplaatsen zijn bovenin (met uitzondering van één kleine zaal, daar ga ik dus nooit heen). Ik ga ook graag alleen, soms wel twee of drie keer per maand. Je kunt er trouwens ook lekker eten en er zijn regelmatig bijzondere festivals en evenementen, zoals de openluchtbios!"

Rolstoelplaatsen zijn alleen telefonisch te reserveren.

Parkeren en toiletten in Maastricht

Met een gehandicaptenparkeerkaart kun je in Maastricht gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. En de eerste drie uur op betaalde parkeerplaatsen (gebruik dan ook de blauwe parkeerschijf).

Mits anders vermeld is er op de beschreven locaties een rolstoeltoegankelijk toilet.

Altijd op de hoogte blijven?