Staatssecretaris Tamara van Ark in nieuwe editie van Support Magazine

Staatssecretaris Tamara van Ark, hulphond Santi en Monique Wijnen. Foto door Richard van Herwaarden.

Vrijdag 29 maart valt de nieuwe Support Magazine weer bij je op de deurmat. Hierin lees je wat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt over gelijke beloning van mensen met een beperking. Tamara vertelde haar verhaal aan hoofdredacteur Monique Wijnen. Ze gaf aan erg enthousiast te zijn over Support Magazine, vooral de positieve toon sprak haar aan:

“Ter voorbereiding op ons interview heb ik het magazine voor het eerst gelezen. Naast de inspirerende verhalen sprak de column van Pauline Montfoort me enorm aan. Ze vertelt hoe ze door het bos loopt en zich realiseert wat de bomen allemaal onder de grond doen. Vanaf dat moment keek ze op een andere manier naar de bomen. ‘Ja, wat je niet kent, kan zomaar een grote verrassing zijn,’ schrijft ze. ‘En die gedachtegang zou je best weleens door mogen trekken. Naar werkgevers bijvoorbeeld, die zich nog niet hebben laten verrassen door de kwaliteit van de ‘immobielen’ op de arbeidsmarkt. Mensen met een handicap, waarvan je op het eerste gezicht niet zou vermoeden tot welke prestaties zij in staat zijn. Maar ondertussen…’ Dit is voor mij de rode draad. Ik heb zo vaak meegemaakt – en dit spreekt ook door het hele magazine, daarom ben ik zo enthousiast – dat als je mensen de kans geeft ze tot meer in staat zijn dan een overheid ooit kan bedenken.”

Groot succes
“Het mooiste voorbeeld vind ik een man bij mij in het dorp. Hij deed zijn beklag bij mij als wethouder: ‘Leuk die Wmo en al die instanties, maar niemand neemt contact met me op.’ Ik gaf aan dat wij als gemeente de medewerkers subsidiëren om hun werk te doen en dat ik ze daar dus ook op zal aanspreken. Tegelijkertijd vroeg ik hem wat hij zelf zou kunnen of willen doen? ‘Ik ben gepensioneerd rijinstructeur, heb een spierziekte en zit in een scootmobiel. Ik erger me rot aan al die ongebruikte scootmobielen in kelders. Ik zou graag mensen les geven in hoe je veilig in een scootmobiel kunt rijden.’ Deal, zei ik. Ik zorg ervoor dat de organisaties op een lijn komen en dan kan u aan de slag. Het werd een groot succes. Hij werd lid van Veilig Verkeer Nieuwerkerk, ging in de adviesraad van platform gehandicapten en, naast zijn lessen, organiseerde hij ieder jaar een scootmobieltocht. Echt waanzinnig goed hoe hij het allemaal voor elkaar kreeg en hoeveel mensen hij erbij betrok.”

Wil je het interview met Tamara van Ark lezen wanneer de nieuwe editie van Support Magazine uitkomt? Vraag dan alvast een abonnement aan!

Geef een reactie