Slimme gehandicaptenparkeerplaatsen slaan nog niet aan in Den Bosch

Foto door Andrzej Rembowski from Pixabay

Het loopt nog geen storm met aanvragen voor een speciale app waarmee je in Den Bosch snel te weten kan komen waar een gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar is. “Waarschijnlijk vinden veel gehandicapten het teveel gedoe om aan de proef mee te doen”, zegt Roos Kapteijns, voorzitter van het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch.

Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat het komende half jaar vijftig bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart testen of de app uitkomst biedt in de Bossche binnenstad en spoorzone. Er zijn zo’n 750 gehandicaptenparkeerkaarten verstrekt. Daarvan hebben inmiddels hebben twintig gehandicapten laten weten dat zij willen deelnemen aan het project waarbij het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch, de gemeente en provider Spotten samenwerken.

Sensor
In dat gebied krijgen alle 79 openbare gehandicaptenparkeerplaatsen – met uitzondering van parkeergarages – een sensor. Deze ‘verklikker’ maakt duidelijk of de parkeerplaats beschikbaar is. Deelnemers aan de proef kunnen dat zien in een app op telefoon of ander mobiel apparaat. Als er inmiddels een andere auto staat, leidt de app de automobilist door naar het dichtstbijzijnde alternatief.

Eerste test
Volgens een woordvoerder van de politie zijn op dit moment zo goed als alle sensoren geplaatst in het centrum en de spoorzone. “We zijn, met een kleine groep bestaande uit paar mensen van het Gehandicaptenplatform en de gemeente, bezig met een test voordat de proef begint. Daarna zetten we de app door naar de grotere groep van deelnemers.”

Meer publiciteit
Voorzitter Kapteijns is blij met het experiment. Maar hadden zich niet meer autogebruikers met een handicap ‘moeten’ aanmelden? Kapteijns: “Ik vind 20 testers best een leuk aantal. Er had misschien wat meer publiciteit voor moeten gemaakt. En er is nog geen mond tot mond reclame. Ik denk dat veel mensen afwachten hoe de test afloopt en dan de app aanvragen. De mensen van deze doelgroep hebben al genoeg aan hun hoofd.”

Telefoonhouder
Kapteijns heeft inmiddels met een collega de eerste ervaringen opgedaan met het systeem. “We hebben wat kleine hobbels ontdekt. Je moet bijvoorbeeld echt een telefoonhouder gebruiken omdat het anders gevaarlijk wordt.”

Bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart die regelmatig parkeren in de proefzone kunnen zich aanmelden via: iotStadslab@s-hertogenbosch.nl.

(Bron: Brabants Dagblad)

Geef een reactie