Skydiven voor mensen met handicap door project HandiFly

Screenshot via video Hart van Nederland

Mensen met een beperking zelfstandig laten vliegen, dat is de droom van Bas Driessen, manager van City Skydive en fanatiek parachutespringer. Die droom wordt werkelijkheid in het project HandiFly. HandiFly is een internationaal project waarin mensen met een beperking kennis kunnen maken met verschillende vormen van vliegen, met name skydiven.

Tot nu toe werd er ook wel gevlogen door mensen met een beperking, maar dat was volgens Bas Driessen meer “vasthouden in de wind”. Met name bij mensen zonder beenfunctie gaan de onderbenen ongecontroleerd bewegen bij het skydiven. Door het gebruik van een speciale brace, kunnen deze mensen nu zelfstandig vliegen in de windtunnel.

– Tekst gaat verder onder de video –

Vliegen doet pijn vergeten
“Het geeft zo’n gevoel van vrijheid, het is met geen pen te beschrijven”, aldus Kevin van Ekert, een van de deelnemers aan het project. Kevin zit in een rolstoel vanwege een functiebeperking aan zijn rechterbeen. Hij heeft 24 uur per dag extreem veel pijn. “Door het vliegen vergeet ik een deel van de pijn en de ellende.”

De brace is ontwikkeld door een instructeur van de Utrechtse windtunnel. Ze is ook instrumentenmaker en bedacht de prothese nadat een vriend een dwarslaesie opliep na een parachuteongeluk. Samen bedachten ze iets zodat hij toch weer meer zelfstandig zou kunnen vliegen in de windtunnel.

Neerkijken op rolstoel
Onderdeel van het project HandiFly is een WK. Voor dat WK wordt ook een Nederlands team samengesteld. Negentig mensen hebben zich aangemeld voor de selectiedagen. Die vinden plaats in het indoor skydivecentrum in Utrecht. Bas Driessen geniet enorm van de mensen die voor het eerst vliegen in de windtunnel. “Wat ik zo mooi vind is dat je iemand ziet vliegen die van bovenaf neerkijkt op de rolstoel”, volgens Bas Driessen.

(Bron: Hart van Nederland)

Geef een reactie