Segway S-Pod is een troon onder de balansrolstoelen

Segway S-Pod. Foto via Segway

De balansrolstoel is één van de latere uitvindingen op het gebied van rolstoelen, maar is tegenwoordig niet meer ‘nieuw’ te noemen. Het idee van een rolstoelframe op een Segway-platform zie je namelijk door steeds meer fabrikanten en leveranciers aangeboden worden en in het straatbeeld verschijnen. Het bedrijf Segway-Ninebot heeft in deze categorie iets nieuws bedacht in vorm van de S-Pod: een grote kuipstoel bovenop de bekende Segway wielen, zodat je je al zittend en balancerend kunt vervoeren.

Door de grote kuipstoel is de S-Pod een stuk massaler dan alle reeds bestaande balansrolstoelen, in vergelijking daarmee lijkt het net een troon.

Groot maar snel
Het apparaat is ongeveer 150 centimeter hoog en weegt 150 kilogram, meenemen in de auto zal daardoor lastig gaan. Het maximale gebruikersgewicht wordt 120 kilogram. Het heeft een actieradius van 70 kilometer en kan een hellingsgraad tot 10 graden beklimmen. De besturing gaat door middel van een joystick.

Ondanks het formaat kan het nieuwe voertuig erg snel rijden, de S-Pod heeft namelijk een topsnelheid van maar liefst 38 kilometer per uur. Toch is het bedacht als hulpmiddel voor korte afstanden. Bijvoorbeeld op vliegvelden, campussen en pretparken – de snelheid zal op zulke locaties begrensd worden. De doelgroep van de voorziening is voor dit soort locaties dan ook niet per se mensen met een handicap, ook mensen die geen handicap hebben zouden de S-Pod moeten gaan gebruiken.

– Artikel gaat verder onder het beeld –

Bewegend beeld van de S-Pod, via Segway

Verplaatsend zwaartepunt
Er is bij de ontwikkeling van de S-Pod veel aandacht besteed aan de veiligheid. Dit komt onder andere door de wijze waarop het systeem zich voortbeweegt. Wanneer je de joystick naar voren of achteren beweegt, verplaatst de stoel zijn zwaartepunt, waardoor het gehele voertuig beweegt. De gebruiker hoeft dus niet zelf te leunen of bewegen om de S-Pod te besturen. Je kunt de rijdende stoel afremmen door het zwaartepunt te verplaatsen, dat voorkomt ook dat de stoel omvalt. De zitting is op hoogte van het gezicht van de gebruiker uitgesneden waardoor je een goed overzicht hebt op de weg en het verkeer.

Introductie
Segway-Ninebot brengt de S-Pod in het derde kwartaal van 2020 op de markt voor zakelijke doeleinden. Een variant voor consumenten volgt in 2021. Wat het apparaat gaat kosten is nog niet bekend. Hier in Nederland zou de S-Pod met de huidige wetgeving nog illegaal zijn.

(Bron: Apparata)

  2 comments for “Segway S-Pod is een troon onder de balansrolstoelen

  1. Sonia
    5 januari 2020 at 16:18

    graag meer info

    • 5 januari 2020 at 18:29

      Hoi Sonia, wat zou je willen weten? Wat in het artikel staat, is alles wat we tot nu toe weten, maar dinsdag komt er dus meer nieuws tijdens de officiële introductie!

Geef een reactie