Rolstoelbasketballers kwalificeren zich voor Paralympische Spelen

16 april 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
De Nederlandse rolstoelbasketbalmannen hebben zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Parijs. In een allesbeslissend duel was het team tijdens het paralympisch kwalificatietoernooi in het Franse Antibes met 60-39 te sterk voor Colombia.

Na twee gelijk opgaande kwarten maakte Nederland in de derde en vierde periode het verschil met de vice-kampioen van Noord- en Zuid-Amerika. De Colombianen konden het defensief niet meer bolwerken en moesten keer op keer overtredingen maken. Deze werden door Oranje goed afgestraft. Grote mannen aan Nederlandse kant waren Mendel op den Orth en Gijs Even, die allebei 21 punten voor hun rekening namen.

Vijf landen

Nederland is met de overwinning op Colombia het vijfde land dat verzekerd is van deelname aan de Paralympische Spelen. Australië, Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten wisten eerder hun ticket naar Parijs al te boeken. Later vandaag wordt bekend welke drie landen zich bij dit deelnemersveld voegen.

Sinds 2016

Voor Nederland is het voor het eerst sinds 2016 dat de ploeg weer actief is op de Paralympische Spelen. Toen eindigden de rolstoelbasketballers als zevende in Rio de Janeiro. Tussen 1980 won Nederland een gouden, drie zilveren en een bronzen paralympische medailles.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?