Rolstoel met slimme technologie wint Toyota Mobility Unlimited Challenge

Foto via Toyota Mobility Foundation

Een handbewogen rolstoel met de naam ‘Phoenix i’ is de winnaar geworden van de Toyota Mobility Unlimited Challenge, een wereldwijde zoektocht naar innovaties voor mensen met een verlamming van de benen. De Phoenix i is namelijk niet alleen ultralicht en mooi vormgegeven, maar bevat ook heel wat slimme technologie.

Met de Toyota Mobility Unlimited Challenge worden deelnemers uitgedaagd om innovaties te bedenken waarmee mensen zonder beenfunctie zich kunnen voortbewegen. Dit past helemaal bij de missie van Toyota: ‘Mobility for All’. De challenge startte in 2017 en heeft nu uit 80 deelnemers in 28 landen één winnaar opgeleverd: de rolstoel Phoenix i van Phoenix Instinct. Het Britse bedrijf wint hiermee een bedrag van 1 miljoen dollar, waarmee de rolstoel verder ontwikkeld en op de markt gebracht kan worden.

Automatisch zwaartepunt
De rolstoel maakt gebruik van een intelligent besturingssysteem dat automatisch het zwaartepunt van de rolstoel kan aanpassen. Hierdoor is de Phoenix i ongekend stabiel en uitzonderlijk gemakkelijk te manoeuvreren. De kleinere voorwielen worden motorisch ondersteund waarmee trillingen die pijnlijk kunnen zijn voor de gebruiker worden verminderd. Ook hoeft de gebruiker hierdoor minder inspanning te leveren.

Remsysteem
De Phoenix i heeft een ultralicht frame dat vervaardigd is uit koolstofvezel. Het elektronische remsysteem weet wanneer de gebruiker heuvelafwaarts gaat en past de snelheid van de rolstoel hierop aan. Een slimme rolstoel dus die het dagelijks leven van zijn gebruiker een stuk eenvoudiger en comfortabeler maakt.

– Tekst gaat verder na de afbeelding –

Foto via Phoenix Instinct

Investeringen
Andrew Slorance van Phoenix Instinct over de winst: “Het winnen van de Toyota Mobility Unlimited Challenge is geweldig nieuws voor ons én rolstoelgebruikers van over de hele wereld. De rolstoel zoals we die nu kennen, is al decennialang ongewijzigd. Met de investeringen die we dankzij de challenge konden maken, konden we slimme technologie ontwikkelen die het leven van rolstoelgebruikers eenvoudiger en veiliger maakt. En met het nu gewonnen prijzengeld kunnen we de Phoenix i verder ontwikkelen en naar de consument brengen.”

‘Mobiliteit betekent vrijheid’
Sir Philip Craven is lid van de Raad van Bestuur van Toyota Motor Corporation en zegt het volgende over de winnaar van de Toyota Mobility Unlimited Challenge: “Mobiliteit betekent vrijheid. Het staat voor bevrijding van beperkingen die het leven je soms opleggen. Bij Toyota geloven we sterk dat wanneer je de vrijheid van mobiliteit hebt, je optimaal deel uit kunt maken van de samenleving. Ik ben blij met elke inzending van de TMUC, maar vooral met de winnaar. De Phoenix i geeft mensen met een lichamelijke beperking de kans om bepaalde dingen nog beter te kunnen doen.”

Meer finalisten
De Phoenix i is een van de finalisten van de Toyota Mobility Unlimited Challenge, die de Toyota Mobility Foundation samen met Nesta Challenges organiseert. Een andere finalist is ‘The Evowalk’, een draagbare simulator die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om spieren te ondersteunen. De band die net onder de knie zit, helpt voorkomen dat mensen met een klapvoet vallen. En andere finalist is ‘Wheem-i’ van Italdesign, een semi-autonoom deelvoertuig dat speciaal voor rolstolgebruikers bedoeld is.

In de video vertelt Andrew Slorance meer over de Phoenix i:

(Bron: Toyota)

Geef een reactie