Rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroutes geopend in Reimerswaal (Zeeland)

In de gemeente Reimerswaal in het oosten van Zeeland zijn nieuwe rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroutes officieel geopend door Coby Traas, bestuurder van Zorggroep Ter Weel, en rolstoelbasketballer Joeri van Liere. Hierbij waren alle betrokkenen, zoals de samenwerkingspartners, sponsors, vrijwilligers, bewoners en overige geïnteresseerden aanwezig. Dat meldt de gemeente Reimerswaal.

Afbeelding van Kevin Phillips via Pixabay

Als je in een rolstoel zit, een rollator gebruikt of een kinderwagen bij je hebt, kom je tijdens het wandelen soms voor vervelende verrassingen te staan. In de gemeente Reimerswaal is in december 2022 een prachtig wandelnetwerk geopend van in totaal 175 km. Op deze routes bevinden zich onder andere klaphekjes, een trekvlot en onverharde paden. Gemeente Reimerswaal vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te bewegen en hecht veel belang aan sociale inclusie en toegankelijkheid, daarom heeft zij samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Zorggroep Ter Weel en inwoners voor alle wandelommetjes een rolstoel- en rollatorvriendelijke route gemaakt.

Toegankelijke routes
Bijzonder aan deze routes is, dat deze makkelijk zijn af te leggen met wielen. Het zijn allen routes met een zo glad mogelijke ondergrond, hierbij worden onverharde paden met los grind, gras en zand vermeden. Hetzelfde geldt voor obstakels zoals fietshekjes, schuine stoepen en smalle steegjes.

Bekijk alle routes
De rolstoelroutes zijn te vinden in Yerseke, Waarde, Rilland, Oostdijk, Kruiningen, Krabbendijke en Hansweert. De routes zijn te herkennen aan speciale bordjes met een ‘rol’-icoontje. Van elke route zijn flyers gemaakt. Deze zijn verkrijgbaar bij de diverse locaties van Zorggroep Ter Weel en bij de Tourist Shop Yerseke. Daarnaast zijn de routes te downloaden via Stichting landschapsbeheer Zeeland en gemeente Reimerswaal.

Algemene kaart met de ligging van de gemeente Reimerswaal:

Picknicktafels
Als extra toevoeging wordt dit jaar op elke route een toegankelijke picknicktafel geplaatst. Hiervan zijn twee verschillende varianten: een picknickset waar een rolstoel aan de kopse kant kan aanschuiven zonder tegen tafelpoten o.i.d. aan te zitten, en een losse tafel met aan één zijde een bankje.

Informatieborden
In elk dorp staat een informatiebord met kaarten van het gehele wandelnetwerk Reimerswaal, het dorpsommetje en de dorpsrolstoelroute.

Wandelgroepen
De rolstoelroutes worden gedeeld met bestaande wandelgroepen in de gemeente Reimerswaal en zodra de lente begint, start Zorggroep Ter Weel met extra wandelgroepen, bestaande uit cliënten van Ter Weel en inwoners van de gemeente. Door samen te wandelen, willen ze ontmoeting stimuleren en eenzaamheid tegengaan. Iedereen is welkom om mee te wandelen!

Samenwerkingen
De Rolstoel- en Rollatorvriendelijke wandelroutes in de gemeente Reimerswaal zijn mogelijk gemaakt door Gemeente Reimerswaal, Geopark Schelde Delta/Provincie Zeeland, Zorggroep Ter Weel, VSB Fonds, De Versterking, ANWB en Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Meer lezen over toegankelijke activiteiten? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: gemeente Reimerswaal)

Geef een reactie