Rick Brink roept supermarkten op: 'Houd rekening met mensen met een beperking'

10 april 2020 - Redactie Support Magazine

Het coronavirus heeft het hele land lamgelegd en iedereen moet wennen aan de nieuwe realiteit en aan de anderhalve meter samenleving. Maar sommige groepen worden vergeten bij het maken van die nieuwe regels en afspraken. Daardoor komen veel mensen met een beperking in de knel.

Een van de dingen waar mensen met een beperking tegenaan lopen, zijn de afspraken in de supermarkt. Mensen kunnen daardoor niet meer hun eigen boodschappen doen en raken daardoor de regie kwijt over hun eigen leven. Ze kunnen niet meer zelfstandig in hun levensonderhoud voorzien omdat de supermarkten niet meer kunnen voldoen aan hun behoeftes.

Zelfstandigheid behouden

Daarom heeft Rick Brink, de Minister van Gehandicaptenzaken, een brief gestuurd naar de directies en bestuurders van de grote supermarkten in Nederland. Hij roept de supermarkten op mee te denken met mensen met een beperking, zodat zij ook hun eigen boodschappen kunnen blijven doen en hun zelfstandigheid niet verliezen.

Geachte Supermarktdirectie,

De Coronacrisis houdt ons land nu al een tijdje in zijn greep. Er zijn inmiddels veel mooie initiatieven ontstaan. Zo geven veel van uw supermarkten ouderen de kans om een uurtje voorafgaand aan de reguliere openstelling hun boodschappen te doen en zijn er speciale openingstijden voor mensen die werken in de zorg. Ontzettend goed dat veel van uw winkels hier aandacht aan besteden. Ik heb echter nog een verbeteridee waarvan ik hoop dat u en uw supermarkten daaraan gehoor willen geven.

De afgelopen periode heb ik veel signalen ontvangen van mensen met een beperking die op dit moment geen boodschappen meer kunnen laten bezorgen vanwege de grote drukte bij de bezorgservices en die vanwege hun beperking ook niet goed uit de voeten kunnen tijdens de reguliere openingstijden. Simpelweg omdat het voor hen onmogelijk is de 1,5 meter afstand te bewaren tijdens reguliere openingstijden of omdat ze zelfstandig niet de weg kunnen vinden en dus ook niet zelfstandig hun producten kunnen pakken. Hierbij valt vooral te denken aan mensen die gebruikmaken van een rolstoel, een scootmobiel of mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking.

Wat bij mij het grootste schrikbeeld opleverde was een reportage die ik deze week zag in het televisieprogramma Hart van Nederland, waar de broers Ferry en Marko Molenaar, beide visueel beperkt, aangaven waar zij tegenaanlopen in deze coronatijd. Zij kunnen op dit moment niet meer zelfstandig naar de supermarkt vanwege hun eigen veiligheid en de veiligheid van winkelpersoneel.

Een goed alternatief zou wat mij betreft kunnen zijn, dat we de speciale openingstijden die uw winkels al organiseren ook beschikbaar stellen voor mensen met een beperking. Als we dat doen geven we mensen met een beperking en uw winkelpersoneel meer ruimte. Daarnaast geven we mensen met een beperking meer zelfstandigheid en kunnen uw winkels de service bieden zoals dat normaal te doen gebruikelijk is. Als laatste en misschien wel belangrijkste argument wordt het voor uw winkels en voor al die mensen met een beperking veel gemakkelijker om de richtlijnen van het RIVM op te volgen.

Dat het beschikbaar stellen van speciale openingstijden voor mensen met een beperking een goed idee is bevestigen niet alleen de broers Molenaar. Ook hoor ik deze geluiden vanuit veel deskundigen die direct of indirect verbonden zijn aan mensen met een beperking.

Ik hoop dan ook dat u aan mijn verzoek wilt voldoen en wil u voor nu bij voorbaat, namens veel mensen met een beperking hartelijk danken!

  • Met vriendelijke groeten,
  • H.G. (Rick) Brink

Minister van Gehandicaptenzaken

(Bron: KRO-NCRV)

Altijd op de hoogte blijven?