Rick Brink: ‘Mensen met beperking zitten nog steeds in eerste lockdown’

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Foto door Stijn Ghijsen, via KRO-NCRV.

Het Kabinet ziet voorlopig niet veel in een mondkapjesplicht. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil wél mondkapjes, voor het comfort en gevoel van veiligheid. “Mensen met een beperking zitten nog steeds in de eerste lockdown”, zegt hij in Spraakmakers.

Brink hoort van zijn achterban dat mensen bang zijn op straat te gaan. Mondkapjes zouden iets meer zekerheid bieden, al zijn ze niet de gehele oplossing. “Ze zullen niet massaal de straat op gaan, dat zou ik ook niet willen adviseren, maar het geeft misschien wel extra comfort.”

Intelligent gebruik mondkapjes
Nederland week af door een intelligente lockdown in te stellen in plaats van een gehele lockdown en ook in het mondkapjesbeleid wijkt Nederland af. “Het is nu tijd dat je intelligent om kan gaan met mondkapjes”, denkt huisarts Roy Beijaert. “Dus niet een plicht, maar nadenken wanneer zou het kunnen helpen en wanneer niet. Daar moeten we de mensen goed over informeren.”

Een van de discussiepunten blijft of mensen nonchalanter worden door het dragen van mondkapjes, uit gevoel van schijnveiligheid, of dat het mensen alert maakt. “Het heeft verschillende kanten. In een ziekenhuis wordt het heel goed gebruikt, dan denk je dan moet het in de buitenwereld ook helpen.”

Het blijft de vraag of dat het geval is. “Ik zeg ook altijd, in Wuhan waar het allemaal uitgebroken is, daar liep iedereen met een mondkapjes, dan denk je: wat heeft dat dan gedaan?”

Herkenning voor regels
Hoogleraar psychologie Paul van Lange denkt dat we uiteindelijk wel richting mondkapjes zullen gaan. “Onderzoek laat zien dat het een signaal afgeeft en dat mensen automatisch meer afstand bewaren.”

Een ander belangrijk effect is informatie over de beschrijvende norm als je mondkapjes ziet. Het laat zien dat mensen zich aan de regels willen houden. “Dat is een belangrijke bron van informatie die kan informeren en motiveren je aan de regels te houden.”

In Nieuwsuur beaamde Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de woorden van Rick Brink: “Terwijl de rest geniet van de versoepelingen zitten veel chronisch zieken en mensen met een beperking zelf vaak nog midden in de coronacrisis”.

(Bron: NPO Radio 1)

Geef een reactie