Regels voor levertijd hulpmiddelen moeten wachttijd verminderen

Wie een rolstoel of ander medisch hulpmiddel nodig heeft, moet niet langer eindeloos hoeven wachten. Daarom komen er landelijke regels voor onder andere de levertijd van deze hulpmiddelen, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Het valt lang niet altijd mee om zo’n hulpmiddel op tijd en in goede orde te krijgen, maakte televisieprogramma Kassa op uit tal van ontvangen klachten. De gemeente, de verzekeraar en de leverancier werken niet zelden langs elkaar heen.

Regels opstellen in januari
Alle betrokkenen hebben nu afgesproken dat ze in januari regels gaan opstellen waaraan iedereen zich moet houden. Die gaan bijvoorbeeld bepalen hoe lang het mag duren voor een hulpmiddel is geleverd en hoe aanvragers te woord worden gestaan. Op die twee punten gaat het nu geregeld mis.

Motie van Vera Bergkamp
Daarnaast is er dinsdag een motie aangenomen, die ook in navolging van #RegelHet is ingediend. D66-Kamerlid Vera Bergkamp riep in haar motie op om samen met de betrokken partijen ervoor te zorgen dat onder andere aanbevelingen die uit eerdere onderzoeken naar voren zijn gekomen, te realiseren. Ook moet de regering regionale inkoop van hulpmiddelen gaan stimuleren.

Als laatste punt haalt Bergkamp aan dat er een landelijk normkader moet komen, waarin de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen worden opgenomen en streefcijfers worden gecommuniceerd. De Kamer zal in de zomer van 2020 geïnformeerd worden over de voortgang.

Lees hier de kamerbrief die Minister De Jonge aan de Tweede Kamer stuurde.

(Bron: Radar/Kassa)

  1 comment for “Regels voor levertijd hulpmiddelen moeten wachttijd verminderen

 1. André van Elmpt
  8 november 2019 at 20:50

  Bij mij was het zo dat ik een scootmobiel zelf gekocht heb een 5 wielen om dat ik nog al aan de maat was en op een driewieler omduvelde. Alleen ging i voor bijna een jaar de diverse ziekenhuizen in. en toe ik uit de revalidatie kom kon ik weer redelijk lopen. Maar dat verslechterde in de loop van de afgelopen 2 jaar omdat ik een rechszijdige beroerte had gehad wild mijnen been niet echt mee werken, maar wegens de nabijheid van crimineel die op bestelling fietsen stal en info doorspeelde aan bromfies dieven, durfde ik die scoot niet voor mijn deur te parkeren instond hij twee jaar in een fietssen stalling waar ik momenteel
  slechts met grote moeite naar toe kan lopen dus ik vroeg een laadpaal aan voor die scoot.
  De WMO was heel vlot erbinnen eenpaar weken had ik de toestemming voor die laadpaal…Maar de Deelraad moest een vergunning afgaan dat die paal op het voetpad ( 6 meter breed) mocht staan.
  Dat heeft bijna eenjaar geduurd voordat Welzorg die vergunning kreeg en eenkweek later stond mijn Paal daar net aan het begin van de Regentijd in Amsterdam.
  Ik heb nog niet de moed op kunnen brengen om op de scoot mijn boodschappen te doen
  ook omdat ik een euxtra batterij heb die in die scoot moetgeplaats worden maar dansel zo dat hij niet eruit gestolen kan worden want die diengen zijn stinkend duur ik heb het geld niet mee nieuwe te kopen.
  Vriendelijke groetjes.

Geef een reactie